Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Διάσκεψη του Βερολίνου: Η συμφωνία των ηγετών για τη Λιβύη

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα, δεσμεύονται να συγκροτήσουν μια πολυμερή επιτροπή για να συνεχίσει τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης.

Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι διεθνείς ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και πως η χώρα έχει γίνει «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα – στον λιβυκό εμφύλιο – μέρη:

Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων

Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους

Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών

Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Τα αποτελέσματα της πολύωρης Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, παρουσίασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, οι οποίες διήρκησαν τουλάχιστον πέντε ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ειδικής συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε των διεργασιών, η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Ανακοίνωσε δε, ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ειδική αναφορά έκανε και στο εμπάργκο όπλων, με την Καγκελάριο Μέρκελ να επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού και αυστηροποίησης της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν συζητήθηκαν οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

«Η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί μία καλή ευκαιρία για μία μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Λιβύη» σημείωσε, επιπλέον, η Μέρκελ, η οποία αναγνώρισε ότι οι σημερινές (σ.σ. Κυριακή) διαβουλεύσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Χαλίφα Χαφτάρ (επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού) και Φαγέζ αλ Σάρατζ (πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης) έχουν συμφωνήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν» κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, υποστήριξε ότι η 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου εμφανίστηκε η Ρωσία, με τον υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να σημειώνει ότι η τελική συμφωνία επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη σύγκρουση.

«Οι Λίβυοι θα αποφασίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους» έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Εξήγησε δε, ότι το συμφωνηθέν έγγραφο εμπεριέχει προβλέψεις για τον τομέα της ασφάλειας, για την πολιτική διαδικασία, για την οικονομία, τα ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς για τη διεθνή βοήθεια.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν χρήσιμη, παρότι δεν υπήρξε απευθείας διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Όσον αφορά τη 10μελή στρατιωτική επιτροπή, την οποία προανήγγειλε η Άγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε ότι θα εργαστεί με τη συνδρομή του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ξεκίνησε στις 3:30 το μεσημέρι της Κυριακής, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Σύνδεσμου.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.

Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

σχετικα αρθρα

6 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img