Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν οι αυτοκτονίες πολιτών

Οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν γίνει πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο για τον Έλληνα πολίτη. Φτάσαμε σε τέτοιο βαθμό «εξοικείωσης», όπου, όταν κανείς διαβάζει ότι ο τάδε αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του ή ότι ο δείνα αυτοκτόνησε, το αντιμετωπίζει σαν μια ακόμη είδηση. Τραγική μεν, αλλά «συνηθισμένη». Και εκεί είναι ακριβώς το πρόβλημα!

Πίσω από τη θεαματική άνοδο των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας υπάρχει για κάθε ξεχωριστή περίπτωση ένας άνθρωπος!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα, από το 2008 και έπειτα οι πράξεις και οι απόπειρες αυτοχειρίας στην Ελλάδα συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με οικονομικά προβλήματα, αλλά και με την κατάθλιψη που μέσα από τις οικονομικές αντιξοότητες κάνει την εμφάνισή της.

Την ώρα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απέστειλε στη Βουλή στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 μέχρι τώρα ανέρχονται σε 837, μια 35χρονη κωφάλαλη και μητέρα δύο παιδιών απειλούσε να αυτοκτονήσει. Η γυναίκα σκαρφάλωσε στη μεταλλική εγκατάσταση του γλύπτη Ζογγολόπουλου, στην πλατεία Ομονοίας, με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή της, έχοντας «λυγίσει» από τα οικονομικά προβλήματα.

Μια γυναίκα που έμαθε να ζει αξιοπρεπώς μέσα από τη διαφορετικότητά της, έφτιαξε το δικό της σπιτικό και έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, μην αντέχοντας άλλο τον εξευτελισμό, βρήκε ως μόνη λύση την αυτοκτονία. Μια λύση στην οποία καταφεύγει για τέταρτη φορά στη «ζωή» της! Και αυτή η απόπειρα δεν ολοκληρώθηκε. Ευτυχώς, δε θρηνήσαμε έναν ακόμη Έλληνα που η κρίση θα οδηγούσε σε ηθελημένο θάνατο. Η αγάπη της μητέρας της και οι εικόνες των παιδιών της, άλλαξαν τη μοίρα αυτής της γυναίκας την τελευταία στιγμή.

Κανείς, όμως, δε μπόρεσε να βοηθήσει ένα 20χρονο παιδί από την Πάτρα που βρέθηκε κρεμασμένο στην ταράτσα του σπιτιού του! Ο νεαρός Νικόλας αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το μόνο που έβλεπε ήταν ένα ζοφερό μέλλον χωρίς φως στο τούνελ. Σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία, που θα έλεγε κανείς πως έχει όλη τη ζωή μπροστά του, για να καταφέρει ένα σωρό πράγματα, εκείνος αποφάσισε να τής κόψει το νήμα και να «αντισταθεί» στο σκοτεινό αύριο που άλλοι έφτιαξαν για εκείνον.

Έτσι, κρεμάστηκε τα ξημερώματα με τη βοήθεια ενός καλωδίου κεραίας τηλεόρασης από κληματαριά, με την ελπίδα να «ταξιδεύσει» κάπου καλύτερα… Ο άτυχος Νικόλας έφυγε από τη ζωή, έχοντας δέσει τα μάτια του, γιατί ίσως δεν ήθελε πια να βλέπει αυτόν τον άσχημο κόσμο που κάποιοι φρόντισαν να μην έχει θέση μέσα σε αυτόν. Ωστόσο, άλλοι είναι εκείνοι που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους, νίπτοντας τας χείρας τους, μπροστά στη σοκαριστική αύξηση του φαινομένου των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας. Εδώ όμως Πόντιοι Πιλάτοι, δεν χωρούν!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων