Το μέλλον του διαστημικού τουρισμού και των ταξιδιών συνεχίζει να φαίνεται λαμπρό, με την τεχνολογία να κάνει κάθε μέρα και ένα μικρό βήμα προς την επίτευξη του ακατόρθωτου: την δημιουργία της τεχνητής βαρύτητας. Τα συγκεκριμένα νέα έρχονται από την εταιρεία Orbital Assembly Corporation (OAC), τη μόνη εταιρεία που αναπτύσσει την τεχνολογία για την κατασκευή του πρώτου εμπορικά βιώσιμου διαστημικού πάρκου.
Πρόκειται για ένα project το οποίο κάποια μέρα θα δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους να εργάζονται, να ζουν και να παίζουν στο διάστημα, με την εταιρεία πίσω από το σχεδιασμό του να ανακοινώνει ότι ο διαστημικός σταθμός Pioneer, ο οποίος περιλαμβάνει τεχνητή βαρύτητα -ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να περπατούν και να τρέχουν κανονικά στο διάστημα- αναμένεται να λειτουργήσει ήδη από το 2025.
Ο σταθμός θα διαθέτει πέντε μονάδες χωρητικότητας έως και 14.000 κυβικών ποδιών η καθεμία, χτισμένες γύρω από τον περιστρεφόμενο δακτύλιο βαρύτητας του OAC, ο οποίος θα παρέχει τεχνητή βαρύτητα στους επιβαίνοντες. Το βασικό μοντέλο σταθμού είναι ικανό να φιλοξενήσει άνετα 28 επισκέπτες και να τους παρέχει ένα υβριδικό περιβάλλον μικροβαρύτητας (Zero-G) καθώς και μεταβλητά επίπεδα βαρύτητας έως και 0,57-G.
Το επίπεδο βαρύτητας θα επιτρέπει στους ανθρώπους να κοιμούνται σε κρεβάτια χωρίς να χρειάζεται να είναι σωματικά προσκολλημένοι σε κάποιο από αυτά, να πίνουν από ένα φλιτζάνι ή να τρώνε χωρίς να ανησυχούν για το αν το φαγητό τους θα… επιπλέει στον αέρα. Ο στόχος της OAC για τη δημιουργία διαστημικών πάρκων πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει επιλογές για διαστημικούς ταξιδιώτες ώστε να επισκέπτονται το σταθμό ως τουρίστες, καθώς και άλλες εφαρμογές που περιλαμβάνουν στρατιωτικούς, επικοινωνίες και άλλα.
«Για τον μέσο άνθρωπο, η παρουσία στο διάστημα θα είναι μια ονειρική εμπειρία επιστημονικής φαντασίας», λέει ο Tim Alatorre, Chief Operating Officer της Orbital Assembly Corp. «Το όραμά μας είναι να κάνουμε το διάστημα έναν προορισμό που οι άνθρωποι λαχταρούν να επισκεφτούν, με γνωστά στοιχεία που παρέχονται από την παρουσία της βαρύτητας».
«Οραματιζόμαστε τους διαστημικούς σταθμούς Pioneer και Voyager ως τους απόλυτους προορισμούς οικοτουρισμού», τονίζει ο Alatorre. «Μόλις οι άνθρωποι φτάσουν στο διάστημα, θα αλλάξει η οπτική τους για τη Γη. Τα διαστημικά ταξίδια είναι ακόμη στα σπάργανα και είμαστε ενθουσιασμένοι που αποτελούμε μέρος αυτής της ανάπτυξης».