Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Διαταγή Φλώρου στις ένοπλες δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα

Την επαγρύπνηση των Σωμάτων Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα του ναυτικού, της αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς ζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η επιθετική πολιτικής της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και οι κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην ελληνική πλευρά.

Η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει ψηλά την ένταση, αναμένοντας τις αποφάσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ για ενδεχόμενες κυρώσεις. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από την έκδοση δυο ακόμα προκλητικών NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μάλιστα σε δύο περιοχές – «φωτιά», η μία κοντά στη Ρόδο και η άλλη νοτίως της Κρήτης.

Η Τουρκία είναι πλέον επικίνδυνη, γεγονός που απορρέει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει επέλθει και στο ελληνικό Πεντάγωνο άπαντες είναι σε ετοιμότητα θέλοντας να προλάβουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας και να την τελειώσουν εν τη γενέσει της. Δεν είναι προφανώς καθόλου τυχαία η σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα (30.12) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και έλαβαν μέρος εκτός από τους Αρχηγούς των Κλάδων, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι Αρχηγοί – Διοικητές Μειζόνων Διοικήσεων, οι Υπαρχηγοί και οι Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων και οι Διευθυντές των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ. Από τη σύνθεση και μόνο της συσκέψεως μπορούμε να αντιληφθούμε της κρισιμότητά της.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η στρατιωτική ηγεσία ανέλυσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, τις πρακτικές της Τουρκίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν το αμέσως επόμενο διάστημα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα, τα οπλικά συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η στρατιωτική ηγεσία αναγνώρισε πως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία υπάρχει λογική κούραση στο προσωπικό και καταπόνηση στα μέσα. Ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εν πλω από τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς συμφώνησαν και αποφάσισαν πως η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να παραμείνει στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.

Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου. Ποιος, για παράδειγμα, μπορεί να αποκλείσει μία νέα απόπειρα εξόδου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, αν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις και ο εκνευρισμένος σουλτάνος δώσει εντολή για κλιμάκωση; Επίσης, ποιος αποκλείει εκτροχιασμό της Τουρκίας, με έξοδο ακόμα και γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που και πάλι η γερμανική Ευρώπη αρνηθεί να τιμωρήσει το τουρκικό καθεστώς;Στη σύσκεψη λοιπόν υπό τον Στρατηγό Φλώρο, εκτός από την ανάλυση της κατάστασης, εξετάστηκαν και πάλι όλα σενάρια και επανασχεδιάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης.

Είναι προφανές πως παρά τις προσπάθειες για εξοπλιστική αναβάθμιση και ενίσχυση των τριών Κλάδων, που τρέχουν με ταχύτατες διαδικασίες, η στρατιωτική ηγεσία θέλει να «θωρακίσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τα σύνορα της χώρας και παράλληλα να διατηρήσει τους πάντες σε μέγιστη επαγρύπνηση. Ακόμη και με το υπάρχον δυναμικό και με όσα μέσα και οπλισμό διαθέτουν, θα συνεχίσουν με επιτυχία να φέρνουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Με πληροφορίες από το άρθρο του Βασίλη Σκουλαράκου στο Newsbomb.gr “Διαταγή Στρατηγού Φλώρου: «Ετοιμάστε όλα τα οπλικά συστήματα» – Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου”

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων