Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η WikiLeaks αναδημοσίευσε τα δεδομένα της Sony από το περσινό σκάνδαλο πειρατείας, καθιστώντας έτσι όλα τα έγγραφα και τα emails “πλήρως αναζητήσιμα” στην κλασική μηχανή αναζήτησης της Google .
Η κίνηση αυτή παρέχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στις κλεμμένες πληροφορίες. Ψάχνοντας κανείς, για παράδειγμα, το όνομα της πρώην επικεφαλής της Sony Pictures, Amy Pascal, της οποίας τα αμφισβητούμενα σχόλια αποκαλύφθηκαν από το χακάρισμα, βρίσκεται αμέσως σχεδόν μπροστά σε 5.700 αποτελέσματα.
Ο ιθύνων νους της WikiLeaks, Julian Assange, δήλωσε: “Αυτό το αρχείο δείχνει τις εσωτερικές λειτουργίες μιας σπουδαίας πολυεθνικής εταιρείας. Ανήκει στο δημόσιο τομέα. Η WikiLeaks θα εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει εκεί”.
Εντούτοις, η Sony κατηγόρησε τη WikiLeaks ότι συμβάλλει στην ζημία που γίνεται από την κλοπή δεδομένων, την οποία καταδίκασε ως “κακόβουλη εγκληματική πράξη”.
“Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν τη διάδοση των κλεμμένων πληροφοριών στην προσπάθειά τους να βλάψουν τη SPE και τους εργαζόμενούς της, και τώρα η WikiLeaks, δυστυχώς, τους βοηθά σε αυτή τους την προσπάθεια”, δήλωσε ανεπίσημα εκπρόσωπος της Sony. Παράλληλα, πρόσθεσε, “Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τον ισχυρισμό της WikiLeaks” ότι το υλικό αυτό ανήκει στο δημόσιο τομέα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια, και προστασία της ιδιωτικής ζωής της εταιρείας μας και των 6.000 υπαλλήλων της”.
Η WikiLeaks δήλωσε ότι τα κλεμμένα αρχεία ρίχνουν φως στη συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και εταιρειών ψυχαγωγίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Οι συνδέσεις και οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ της Sony Pictures Entertainment και του Δημοκρατικού Κόμματος διαγράφονται λεπτομερώς μέσα από τα αρχεία”.
Τα χακαρισμένα έγγραφα της Sony αναλώνονταν αρχικά σε εικόνες σκληρού δίσκου με τη μορφή κοινών συμπιεσμένων αρχείων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έψαχνε τις συγκεκριμένες πληροφορίες θα μπορούσε να κατεβάσει τα αρχεία από μια υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων όπως το BitTorrent.
Αλλά, αν κάποιος ενδιαφερόταν για τα εταιρικά emails ή τα οικονομικά στοιχεία, θα έπρεπε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του προσωπικού του υπολογιστή. Τα αρχεία, συνολικά, αποτελούνται από αρκετά terabytes υλικού, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο που κυμαίνονται από ταινίες μέχρι σποτ υψηλής ανάλυσης. Το οπτικοακουστικό υλικό όμως, φαίνεται να έχει αφαιρεθεί από τα αναζητήσιμα αρχεία της WikiLeaks.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο site αφαιρεί το εμπόδιο της επεξεργασίας από τους υπολογιστές των χρηστών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο καθένας είναι σε θέση να κάνει αναζήτηση μέσα από τα διαθέσιμα δεδομένα με ελάχιστο κόπο. Είναι δυνατόν να υπάρχουν πληροφορίες εκεί που κανείς δεν έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν, λόγω της δυσκολίας στην αναζήτηση μέσα από τις αρχικές διαρροές.
Πηγές
Reuters
Guardian