Επικίνδυνα παιχνίδια φαίνεται πως άρχισαν να παίζουν διάφοροι «αγανακτισμένοι» της τοπικής κοινωνίας του Λασιθίου της Κρήτης. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται οι τοπικοί φορείς του νομού αποφάσισαν από τις 21 Φεβρουαρίου να αποκόψουν το Λασίθι από την υπόλοιπη Κρήτη και έτσι, εκείνοι που θέλουν να διέλθουν από και προς τις πόλεις της ανατολικής Κρήτης, θα πρέπει να έχουν…διαβατήριο!
Η απόφαση δεν είναι μόνο απίστευτη αλλά και ύποπτη. Είναι άλλο να διαμαρτύρεται μια τοπική κοινωνία για τις συγχωνεύσεις διαφόρων υπηρεσιών που γίνεται στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσιονομικού συμμαζέματος και είναι φυσικά τελείως διαφορετικό να ετοιμάζονται να στήσουν κιόσκι για τον έλεγχο διαβατηρίων, τα οποία και διαφημίζουν σε σχετικές φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί από χθες στο διαδίκτυο.
Μια τέτοια κινητοποίηση θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα απλό χάπενινγκ αν δεν υπήρχε…ιστορία. Το 2012 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, κατά τους οποίους η Ελλάδα διπλασίασε την εδαφική της έκταση και ενσωμάτωσε στον εθνικό κορμό προαιώνιες κοιτίδες Ελλήνων. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, είχε ξεκινήσει διαδικτυακά τα τελευταία χρόνια, μία θορυβώδης προπαγάνδα που εστιάζεται κυρίως στο εδαφικό καθεστώς της Κρήτης. Μάλιστα οι διαδικτυακές αναφορές είχαν τροφοδοτήσει και σχετικό δημοσίευμα λαϊκίστικης αυστριακής εφημερίδας, το οποίο μάλιστα είχε εμπλέξει και την Ικαρία.
Όλα αυτά τα φληναφήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αναφέρουν έχουν ως κοινούς παρονομαστές δύο σημεία: είτε την ενεργοποίηση κάποιας ανύπαρκτης ρήτρας στις συνθήκες του 1913 για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικώς με το μέλλον της Κρήτης είτε τη δήθεν λήξη των συνθηκών λόγω παρελεύσεως εκατονταετίας από τη συνομολόγησή τους, που ξαναθέτει επί τάπητος το εδαφικό καθεστώς τους.
Θυμίζουμε επίσης πως τον Ιανουάριο του 2011, η σημαία της Κρητικής Πολιτείας θα κάνει την εμφάνισή της, σε διαφήμιση της Vodafone. Μετά από σάλο που ξέσπασε στο διαδίκτυο (όχι όμως και στα παραδοσιακά ΜΜΕ), η εταιρεία αφαίρεσε τη σημαία από τα πλάνα του διαφημιστικού, ενώ η απάντηση που δόθηκε γι’αυτό το «λάθος» ήταν ότι επρόκειτο περί…σύμπτωσης.
Τόση σύμπτωση όση και στην περίπτωση της ΟΥΝΕΣΚΟ που το 2003 ΟΥΝΕΣΚΟ πως η Κρήτη είναι μέσα στις χώρες που συμμετέχουν στο Global Ocean Observing System! Χρειάστηκαν οι αντιδράσεις της ομογένειας και του Υπουργείου Εξωτερικών για να γίνει διόρθωση.
Ακόμη, πολύ πρόσφατα μέσα από το blog της εφημερίδας Guardian τέθηκε το προκλητικό ερώτημα για το εάν οι Έλληνες βλέπουν ότι θα υπάρξει σύντομα κίνηση Ανεξαρτησίας της Κρήτης. Το ερώτημα ετέθη σε Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία.
Στην Κρήτη επίσης κυκλοφορεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 1977, πράκτορες διαβόητης μυστικής υπηρεσίας, μεταμφιεσμένοι σε επιχειρηματίες-επενδυτές, περιέτρεχαν τη Μεγαλόνησο και προσπαθούσαν να πείσουν τους εύπορους κυρίως Κρήτες, ότι η Κρήτη είναι αυτάρκης και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη. Προς τιμήν τους, η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών, που άκουσαν αυτήν τη θεωρία, κυνήγησαν τους πράκτορες με πέτρες και μπαλωθιές.
Όλα αυτά και πολλά ακόμη που δεν υπάρχει χώρος να καταγραφούν σε ένα άρθρο, είναι δύσκολο να αποδοθούν στην τύχη και στη σύμπτωση. Η κρίση και οι τοπικιστικές αντιδράσεις σε αποφάσεις περικοπών και συγχωνεύσεων έχουν ξανανοίξει την όρεξη για…παιχνίδια. Εκμεταλλευόμενοι κάποιοι τη δίκαιη ή μη δυσαρέσκεια, επιχειρούν να παρασύρουν κόσμο σε μια λογική που μπορεί να αποδειχθεί εθνικά επιζήμια. Για αυτό και οι φορείς του Λασιθίου θα πρέπει να ξανασκεφτούν την απόφασή τους.