Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Τρίτη εν μέσω πολλών αντιδράσεων ψηφίστηκε με 157 «ναι» της κυβερνώσας πλειοψηφίας το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών», το οποίο στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία επί 254 παρόντων, 79 ψήφισαν «όχι», ενώ υπήρξαν και 17 «παρών».
Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει την πρόσληψη των απολυμένων από το Δημόσιο υπαλλήλων, των οποίων η απόλυση θεωρήθηκε αντισυνταγματική και ήταν και μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει συνάψει πολλαπλές συμβάσεις με υπαλλήλους που είχαν απολυθεί, καθώς οι τελευταίοι είχαν προσλάβει τον κ. Κατρούγκαλο για να διεκδικήσει την επαναπρόσληψη τους αντί του ποσοστού του 12%.
Ακόμη ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι που έγιναν στην Βουλή για το ζήτημα αυτό με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρει ότι «Δεν μπορείτε να νομοθετείτε και με αυτό τον τρόπο να διευκολύνετε τους πρώην πελάτες σας.» και το αρμόδιο Υπουργό να απαντάει «Δεν είναι προσωπικό μου ζήτημα. Δεν ασκώ προσωπική πολιτική. Εξυπηρετούμε το κράτος των πολλών, υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών.»
Πέρα από το γνωστό πλέον ζήτημα με τον κ. Κατρούγκαλο το νομοσχέδιο αυτό αφορά και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την διαδικτυακή πλατφόρμα Διαύγεια, η οποία περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις, όλων των οργάνων του Κράτους και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα του Δημοσίου. (Υπουργεία, Δήμους, Φορείς κλπ)
Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα από τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται όλες οι αποφάσεις που αφορούν τις εγκρίσεις δαπανών των δημόσιων φορέων.
Ως γνωστόν, η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ισχύει από την ανάρτηση των σχετικών εγγράφων στη Διαύγεια. Για δαπάνες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί δημοσιεύονται ανακλητικές πράξεις μέχρι την 31/12 κάθε έτους. Για να τεθούν ξανά σε ισχύ την επόμενη χρονιά, πρέπει να δημοσιευτούν στη Διαύγεια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείται την παράταση για 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου (κατ’ εκτίμηση μέχρι τις 15 Μαΐου) για τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας δαπανών μόνο για τη φετινή χρονιά επικαλούμενη «εσωτερικές δυσλειτουργίες των διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου».
Για άλλη μια φορά, ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις δηλώσεις της Κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο λογισμικό/ λογισμικό ανοιχτού κώδικα).
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ξηλώνει τον θεσμό της Διαύγειας και για αυτό την καταγγέλλουμε.»
Από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσαν ότι «Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12 κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από τον χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών! Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία, θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.»
Και τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επιστολή που απέστειλε η ΕΛ/ΛΑΚ στο Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών στην οποία αναφέρει σχετικά με την τροπολογία ότι «η δημιουργία εξαιρέσεων σε νόμους για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και επιχειρησιακών προβλημάτων είναι πρακτική που οδηγεί στη γενικότερη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου, επιτείνει την πολυνομία και είναι βασική τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.»
Εν κατακλείδι, για άλλη μια φορά παρατηρείται η αλλαγή των ήδη υφιστάμενων ισορροπιών από την νέα Κυβέρνηση. Το ερώτημα που διατυπώνεται σε αυτό το σημείο είναι αν όντως χρειάζεται η συγκεκριμένη τροπολογία ή απλά πρόκειται για μία πράξη επίσπευσης κάποιων πραγμάτων από την πλευρά των Κυβερνώντων. Η Διαύγεια πέρα από την καθυστέρηση στο σύστημα της είναι πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο και μέτρο ελέγχου για όλους τους φορείς του Δημοσίου, από τον πολίτη. Είναι όντως ορθή η σταδιακή κατάργηση ενός τέτοιου μέτρου?