Μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία είναι τις περισσότερες φορές η βάση για την ισορροπημένη ενήλικη ζωή.
Για τον συγγραφέα Καρλ Ονορέ – όπως αναφέρει στο Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας- ο “σωστός” γονιός είναι αυτός που επιλέγει την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία με το παιδί του και δίνει στο παιδί του χώρο και χρόνο για να εξερευνήσει τον κόσμο με τους δικούς του όρους.
Για να μπορέσει ο γονέας να προσφέρει στο παιδί ό,τι χρειάζεται, πρέπει να ξέρει πώς σκέφτεται, πώς αισθάνεται και ποιες είναι οι ανάγκες και οι δυνατότητές τους σε κάθε ηλικία. Θα πρέπει να προσαρμόσει τις αντιδράσεις και τις προσδοκίες του στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες και τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού του.
Μπορεί όλα αυτά να συμβούν πράγματι και το παιδί να μεγαλώσει χαρούμενο και ισορροπημένο. Όμως έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge αναφέρει ότι τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο. Συγκεκριμένα, οι ενήλικοι που είχαν χαρούμενη παιδική ηλικία, ως ενήλικοι αισθάνονταν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την δουλειά τους και παρουσίαζαν μεγαλύτερη κοινωνικότητα.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και δεν υποχωρούν εύκολα. Ένας γάμος που δεν τους προσφέρει την πληρότητα που επιθυμούν μπορεί να τους κάνει να πάρουν την απόφαση να χωρίσουν.