Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Είναι σαφές πως η χώρα έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί από μια συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά (Πρώτο Θέμα). Αυτό δεν το λέω μειωτικά για την κ. Γεννηματά, αλλά όντως έχουμε σοβαρά πράγματα να πούμε, όπως για παράδειγμα πως η αξιολόγηση πάλι δεν κλείνει, με ευθύνη τόσο των μέσα όσο και των έξω, με αποτέλεσμα η χώρα να αιωρείται και να ταλαντεύεται εκ νέου, την ώρα που το ποσοστό του ευρωσκεπτικισμού στην κοινωνία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Η κ. Γεννηματά όμως είπε κάτι που έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Εξηγεί πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνει ως «λύση» στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία τις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική. «Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό», αναφέρει. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει δε εξηγώντας το «πράσινο» αφήγημα πως: «Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δύο πράγματα: Πρώτον, να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και, δεύτερον, να δώσουμε κοινοβουλευτική στήριξη για να κάνει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης». Στη δημοσιογραφική παρατήρησή ότι μπορεί να χρεωθεί την ακυβερνησία η κ. Γεννηματά δηλώνει: «Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι».
Η κ. Γεννηματά έχει μια στρατηγική, η οποία είναι ρισκαδόρικη. Αφενός, βλέπει πως έχει ένα σχετικό ρεύμα, τηρουμένων σαφώς και των αναλογιών, και θέλει να το καβαλήσει, προκειμένου στις επόμενες εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι τρίτο κόμμα και μάλιστα με σοβαρό ποσοστό. Αφετέρου, ξεκαθαρίζει πως μπορεί να παίξει και το σενάριο των δεύτερων εκλογών, αν δεν τα βρουν μεταξύ τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με δεδομένο πως δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να ξαναχρεωθεί τα σπασμένα μιας συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αλλά και να μπει στη διαδικασία να στηρίξει αποκλειστικά και μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που κάνει η κ. Γεννηματά εδώ και μήνες λέγεται πολιτική των ίσων αποστάσεων. Αυτό προϋποθέτει ότι θεωρείς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ περίπου ίδιους σχηματισμούς και με παρόμοια πόλωση. Τόσο ως προς το τι πρεσβεύουν όσο και ως προς την κυβερνητική τους πρακτική. Η κ. Γεννηματά, συνεπώς, εμφανίζεται πρόθυμη να πάρει το ρίσκο, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία και δεν τα βρίσκουν οι δύο μεγάλοι, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να βγει ωφελημένο και να έχει άλλη δυναμική στις μετέπειτα συζητήσεις.
Η κ. Γεννηματά ξεκαθαρίζει πως παίζει σε τρίδυμο. Παίζει εν ου παικτοίς όμως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν παίζουν σε αυτόν τον σχηματισμό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξορκίζει τα δίδυμα, κινδυνεύει όμως να βρεθεί με μια αδήριτη πραγματικότητα μπροστά της: η χώρα να μείνει «ορφανή» από κυβέρνηση και να βάλλεται σαν καρυδότσουφλο, οδεύοντας προς την τέλεια καταιγίδα της ακυβερνησίας. Αν αυτό συμβεί και η κ. Γεννηματά μετατρέψει το κόμμα της σε νέα ΔΗΜΑΡ του Μαϊου του 2012, με άλλες συνθήκες φυσικά, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη χώρα και φοβάμαι πως θα της γυρίσει μπούμερανγκ.
Συνεπώς, οι συζητήσεις περί διδύμων και τρίδυμων έχουν μια αναγκαία συνθήκη: να δέχονται όλοι να μετάσχουν σε κάτι τέτοιο. Αν όχι, δεν μπορείς να επιμένεις στείρα, σαν μικρό παιδί, σε κάτι που δεν γίνεται απλώς.