Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Die Linke: Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα κάλεσμα προς τον κύριο Σόιμπλε, την κυρία Μέρκελ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το εκλογικό αποτέλεσμα και πάνω απ’ όλα να μιλήσουν άμεσα για την επίλυση του ζητήματος του χρέους», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Ντίτμαρ Μπαρτς μιλώντας για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα.

Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει αλλαγή της γερμανικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής.
«Τώρα χρειαζόμαστε, και το ΔΝΤ το λέει αυτό, επιτέλους μια διευθέτηση», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο Μπαρτς πρότεινε, προς αυτή την κατεύθυνση, τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Τόνισε δε την ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα προκειμένου να προαχθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κ.Ο. του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια πορεία. Την ίδια στιγμή ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στους πιστωτές της Ελλάδας.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα έχει υπογράψει, είναι σκληρό αλλά δεσμευτικό», δήλωσε ο Γκίζι. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «ένα κάποιο περιθώριο» το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφιση του 3 Μνημονίου που ακολουθήθηκε από τη νίκη στις εκλογές, έχει αφήσει και την ευρωπαϊκή αριστερά σε μία αμήχανη θέση στην οποία, θα πρέπει να στηρίξουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στην εφαρμογή πολιτικών τις οποίες ιδεολογικά απορρίπτουν. Αυτό προς το παρόν όπως ΄φάνηκε και προεκλογικά δεν πρόκειται να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη από τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες. Όμως όλοι βασίζονται στα έστω ψήγματα μιας παράλληλης ατζέντας που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων