Δημοσίευμα κόλαφο για τη συλλογική μνήμη της σύγχρονης Γερμανίας φιλοξενεί η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επίσκεψη του Προέδρου επαναφέρει στην επιφάνεια το διαχρονικό ελληνικό αίτημα προς τη γερμανική πλευρά για καταβολή αποζημιώσεων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Κατ’ επέκταση, στο δημοσίευμα εκφράζονται προβληματισμοί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στη συλλογική μνήμη των Γερμανών, αλλά και με την παντελή έλλειψη ενοχών ως προς το ελληνικό ζήτημα:
«Oι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο: η μεν Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης, το δε Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα. Στις 5 Μαρτίου ο Γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα…στο ταξίδι του θα μιλήσει και για το παρελθόν…Συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του, θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό που έπεσε της γερμανικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που κανείς στη Γερμανία δεν γνωρίζει. Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, στο άρθρο επισημαίνεται η ύπαρξη εκατοντάδων τέτοιων μαρτυρικών τόπων στην Ελλάδα, τους οποίους η Γερμανία αγνοεί:
«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών; Στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, με μόνη εξαίρεση τον πρόεδρο Ράου, που επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000, και τον προκάτοχό του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ που είχε επισκεφτεί την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν έχουν περάσει στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες».