Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Συριακό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς,

Μόνο δύο ημέρες κράτησαν οι συνομιλίες για το Συριακό, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και την ένοπλη αντιπολίτευση, πριν διακοπούν χωρίς να αποσαφηνιστούν οι λόγοι.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου για το Συριακό, Σταφάν ντι Μιστούρα δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αρκέστηκε στο να δηλώσει πως υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές και παραδέχθηκε πως όλοι είχαν υποτιμήσει την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Την ίδια ώρα στις συζητήσεις εμπλέκονται διπλωματικά και οι μεγάλες δυνάμεις για τις οποίες εμμέσως αποτελεί πεδίο σύγκρουσης ο Συριακός εμφύλιος που ρήμαξε τη χώρα και προκάλεσε τεράστιες προσφυγικές ροές. Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κάθονται σε ενιαίο τραπέζι σηματοδότησε μία μικρή ρωσική νίκη έναντι της αμερικανικής ατζέντας που ήθελε τον Άσαντ εκτός χάρτη.

Αυτό φυσικά κάνει και τις συνομιλίες ακόμη πιο εύθραυστες από ό,τι τις κάνει η αντιπαλότητα, το μίσος και τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και από τις δύο πλευρές. Η λύση όμως του Συριακού, αποτελεί και για την Ευρώπη μία ελπίδα διαχείρισης των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα για την κατάρρευση των πυλώνων της ΕΕ. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι ικανός να κάνει την Ευρώπη να πιέσει για συμβιβασμούς που μεσοπρόθεσμα θα είναι σωτήριοι για την ίδια αν και θα ενοχλήσουν πολύ τους Αμερικανούς συμμάχους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων