Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Διεργασίες και ζυμώσεις στο πολιτικό παρασκήνιο

Σημαντικές ανατροπές συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, που εκτιμούν πως αυτές θα αργήσουν μεν να καταγραφούν στις δημοσκοπήσεις, καθώς συντελούνται στο πολιτικό κυρίως πεδίο, αλλά τις θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμες γιατί θεωρούν πως θα εκφραστούν δυναμικά και στο κοινωνικό.

Η ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank χρεώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό και πολιτικά μεταφράζεται σε εγκατάλειψη του τραπεζικού συστήματος στην τρόικα των δανειστών που για πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους ισοδυναμεί με παράδοση του Ρούπελ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται για να διαμορφώσουν ένα πολιτικό πλαίσιο υποδοχής των δεξιών πατριωτών που δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του Αντ. Σαμαρά.

Η δεύτερη κρίσιμη εξέλιξη είναι η συνάντηση της πατριωτικής δεξιάς με την πατριωτική αριστερά. Οι ΑΝΕΛ φέρονται ανοιχτοί στη στήριξη μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για την υλοποίηση ενός προγράμματος 10 σημείων για να απεμπλακεί η χώρα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της τρόικας. Η σφοδρότητα της αντίδρασης του Ευ. Βενιζέλου αποδίδεται στο γεγονός ότι αντιλαμβάνεται τη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν την πολιτική σημασία της ίδρυσης νεολαίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην εξάπλωση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, επισημαίνουν οι παρατηρητές, η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ στο επίπεδο των ψηφοφόρων της προχωράει πιο γρήγορα από την συγκρότηση φορέα από αυτούς που απομακρύνθηκαν από την κοινοβουλευτική της ομάδα και το κόμμα. Η τάση αυτή διαφαίνεται ότι θα στηρίξει το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τι θα γίνει και στο ΚΚΕ. Την Πέμπτη ξεκινά το 19ο συνέδριό του και όλα δείχνουν πως θα κλείσει με εκτεταμένες διαγραφές που θα οδηγήσουν ουσιαστικά σε νέα διάσπαση, το μέγεθος της οποίας θα καταγραφεί στις επόμενες εκλογές.

Συνεπώς, καταλήγουν, πρόκειται για μια σειρά εξελίξεων που βρίσκονται στην αρχή τους και πού εκφράζουν ευρύτερους προβληματισμούς και συγκλήσεις, που θα εκφραστούν τους επόμενους μήνες και στις δημοσκοπήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων