Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Διεθνές Βραβείο στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Το Press Freedom Award 2014 απονέμεται στην ελληνική αντιμνημονιακή εφημερίδα!

Μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία σημείωσε Το ΧΩΝΙ. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, στις 7 Ιουλίου 2013, με τίτλο ««Αθωώνουν εκ των προτέρων τους εαυτούς τους, τους συμβούλους τους και τους φίλους τους» κέρδισε το διεθνές βραβείο Press Freedom Award 2014, που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporter Ohne Grenzen) και τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.

Μαζί με Το ΧΩΝΙ, βραβεύεται και ο διεθνής φωτορεπόρτερ, Γιώργος Μουτάφης, για το ντοκιμαντέρ του, Escape from Greece, που μεταδόθηκε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του αμερικανικού Vice.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Το βραβευμένο δημοσίευμα

Το ρεπορτάζ που κέρδισε τις εντυπώσεις και τελικά την πρώτη θέση, βάζοντας Το ΧΩΝΙ και τους δημοσιογράφους του στην τιμητική λίστα του ευρωπαϊκού Βραβείου Ελευθεροτυπίας, υπογράφει ο Μάνος Κακλαμάνος και ήταν πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της εφημερίδας, στις 7 Ιουλίου 2013.

Τότε, Το ΧΩΝΙ παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία και κατά γράμμα (με όλους τους νόμους και όλα τα ΦΕΚ) σωρεία νομοθετικών διατάξεων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες υπουργοί, σύμβουλοι και «ημέτεροι» εξαιρούνταν από κάθε ευθύνη για πιθανές ζημιές που προκαλούνται στο δημόσιο από τις αποφάσεις τους.

Η οργανωτική επιτροπή του Βραβείου Ελευθεροτυπίας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει σχετικά: «Ο Μάνος Κακλαμάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ, έπεισε τους κριτές με το κείμενό του σχετικά με τη διαφθορά στην ελληνική πολιτική σκηνή».

«Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ένα θέμα σημαντικό και πολιτικά ευαίσθητο ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ο εκπρόσωπος της κριτικής επιτροπής, Albert Rohan, σχετικά με την ψήφο υπέρ του Μ. Κακλαμάνου.

«Το κείμενο αποτελεί κομμάτι μιας σειράς δημοσιευμάτων για την πολιτική και τη διαφθορά, θέματα τα οποία βρίσκονται στις προτεραιότητες της εφημερίδας: Aποκαλυπτικό, δηλαδή, ρεπορτάζ, που ξεδιπλώνει τη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφερόντων που εκτυλίσσεται μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και του ιδιωτικού πλουτισμού στην ελληνική κυβέρνηση. Το ΧΩΝΙ είναι εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα και ιδρύθηκε το 2012», τονίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1985, με παρουσία σε περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο, ενώ απολαμβάνει καθεστώς συμβούλου στον ΟΗΕ.
Το Βραβείο Ελευθεροτυπίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα θεσμοθετήθηκε το 2002 στην Αυστρία, τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και απονέμεται σε δημοσιογράφους ή ΜΜΕ, για την αποκαλυπτική τους δημοσιογραφία, με αντικείμενο την ελευθεροτυπία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφθορά κ.ά. Το συγκεκριμένο βραβείο, που αποτελεί τίτλο τιμής για ένα δημοσιογράφο, φέτος αποφασίστηκε να δοθεί σε δύο Έλληνες, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που καταχωρούνται στη σχετική λίστα των νικητών.

Η επιτροπή

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούνται από τους Freimut Duve και Dunja Mijatovic, εκπροσώπους του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Eva Nowotny, πρόεδρο της αυστριακής επιτροπής της UNESCO, Wolfgang Petrisch, πρέσβη της Αυστρίας στον ΟΟΣΑ, Albert Rohan, πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας και Rubina Moehring, πρόεδρο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Αυστρίας.

Το ΧΩΝΙ μεταξύ των πρώτων δημοσιογράφων στην Ευρώπη

Μεταξύ των δημοσιογράφων, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο στο παρελθόν, περιλαμβάνονται άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες για την ελευθεροτυπία προκειμένου να επιτελέσουν το λειτούργημά τους. Για παράδειγμα, δημοσιογράφοι του τουρκικού δικτύου Bianet (νικητής 2013) όπως οι Elif Akgül, Ekin Karaca, Füsun Erdoğan κ.α. φυλακίστηκαν ή/και έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν, από την εποχή των «εκκαθαρίσεων» ως και τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.

Επίσης, o Ρώσος Mikhail Bekhetov (νικητής 2010), αρχισυντάκτης της εφημερίδας Khimkinskaya Pravda, δέχθηκε βάναυση επίθεση από «αγνώστους», όταν αποκάλυψε συναλλαγές διαφθοράς σχετικά με την έκταση Khimki έξω από τη Μόσχα το 2008. Μαζικές διαδηλώσεις και συναυλίες πραγματοποιήθηκαν υπέρ του Bekhetov και κατά της δίωξης δημοσιογράφων στη Ρωσία.

Προηγούμενοι νικητές:

2013: Ειδησεογραφικό δίκτυο Bianet – Τουρκία

2012: Alessia Cerantola, Emanuela Zuccala – Ιταλία

2011: Daniel Pál Rényi, Mária Vásárhelyi – Ουγγαρία

2010: Mikhail Bekhetov, Olga Bobrova – Ρωσία

2009: Ganimat Zahidov, Eynulla Fatullayev – Aζερμπαϊτζάν
Marianna Grigoryan – Αρμενία
Batumelebi – Γεωργία

2008: Kristina Koleva-Tuncheva, Svetlana Ivanova- Βουλγαρία
OvidiuVanghele – Ρουμανία

2006: Svetlana Lukic, Svetlana Vukovic – Σερβία

2005: Demet Bilge Ergün – Τουρκία
Μακάριος Δρουσιώτης, Sevgul Uludag – Κύπρος

2004: Alina Anghel – Μολδαβία
Andriy Shevchenko – Ουκρανία
Anca Paduraru – Ρουμανία

2003: Zeljko Peratovic – Κροατία

unnamed

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων