Γεωεπιστήμονες έχουν ξεκινήσει μία διεθνή καμπάνια για να δημιουργηθεί ένα emoji για περιπτώσεις σεισμού. Όπως υπογραμμίζουν ακόμη και το παραμικρό δευτερόλεπτο στην προειδοποίηση μετράει και μπορεί να σωθούν ζωές.
Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που πήραν την πρωτοβουλία, ζητούν από κάθε ενδιαφερόμενο ιδέες για το πώς θα πρέπει να είναι το νέο emoji, το οποίο, αφού συμφωνηθεί, θα υποβληθεί για έγκριση, ώστε να συμπεριληφθεί στο διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης Unicode.
«Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανώς εκτεθειμένο σε κίνδυνο σεισμού. Έτσι, θέλουμε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε τον κίνδυνο σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες αυτές τις διαφορετικές γλώσσες και ένα emoji είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της καμπάνιας, ο βρετανός σεισμολόγος δρ Στέφεν Χικς του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με το BBC.
«Τα emojis μπορούν να υπερβούν τα σύνορα της γραπτής γλώσσας και να βοηθήσουν να μεταδοθούν ταχύτερα πολύτιμες πληροφορίες σε ανθρώπους που πιθανώς δυσκολεύονται να διαβάσουν κάποια γλώσσα», δήλωσε η δρ Σάρα ΜακΜπράιντ της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
«Μπορεί να έχεις μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα για να μπεις κάτω από ένα τραπέζι ή να προστατευθείς με άλλο τρόπο, κάτι που μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Αν στείλει κανείς ένα γραπτό μήνυμα στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ίσως δεν χρειάζονται πολλές λέξεις παρά ένα emoji», δήλωσε ο Χικς.
Οι μελέτες έως τώρα έχουν δείξει ότι η απλή απεικόνιση μιας πληροφορίας γίνεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα κατανοητή σε σχέση με ένα κείμενο. Επίσης ένα σεισμικό emoji που θα στέλνουν οι χρήστες, θα βοηθά αντίστροφα τους σεισμολόγους να εντοπίζουν πού και πότε συνέβη ένας σεισμός.
Σήμερα οι άνθρωποι μπορεί να γράψουν στο Twitter στη γλώσσα τους μηνύματα του τύπου «ήταν αυτό σεισμός που μόλις ένιωσα;», αλλά ένα διεθνές emoji -ό,τι πιο κοντινό σε μια διεθνή γλώσσα- θα είναι πιο αποτελεσματικό και ισοδύναμο με ένα παγκόσμιο δίκτυο σεισμογράφων.
Ο καθένας -πέρα από σεισμολόγους ή γραφίστες- μπορεί να στείλει την πρότασή του για ένα σεισμο-emoji έως τις 14 Ιουλίου στη διεύθυνση: emojiquake@gmail.com. Η εικόνα πρέπει να είναι σε αρχείο png με διαστάσεις 72Χ72 πίξελ.
Οι τέσσερις καλύτερες προτάσεις που θα επιλεγούν από επιτροπή, στη συνέχεια θα τεθούν σε ανοιχτή ψηφοφορία στο Twitter μέσω του hashtag #emojiquake, ώστε να βγει ο νικητής.