Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία μελέτη που περιλαμβάνει προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του οργανισμού που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική των βιομηχανοποιημένων χωρών, σχετικά με την αγορά του πετρελαίου. Ειδικότερα, αναφέρεται στην συνεχιζόμενη αποθήκευση ποσοτήτων πετρελαίου για το μεγαλύτερο μέγεθος του 2016, καθώς η μείωση της αμερικανικής παραγωγής είναι χρονοβόρα και ο ΟΠΕΚ δεν θα καταφέρει να πετύχει συμφωνία με άλλους παραγωγούς για την μείωση της παραγωγής.
Αναλυτικότερα, ο IEA υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για το 2016 στα 1,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά το υψηλό πενταετίας των 1,6 εκατ. το 2015. Ο οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το αργό που παράγουν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για το 2016 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 31,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η εκτίμηση είναι πολύ χαμηλότερη από την παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο που ανήλθε στα 32,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Οι συνεχείς εικασίες για μια συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και βασικών παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό: εικασίες. Είναι θέμα του ΟΠΕΚ το κατά πόσο θα προχωρήσει σε μειώσεις μονομερώς ή σε συνεννόηση με άλλους παραγωγούς αλλά η πιθανότητα συντονισμένων μειώσεων είναι πολύ χαμηλή» ανέφερε ο IEA.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν τους τελευταίους 18 μήνες σε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι από το υψηλό των 115 δολαρίων καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα σε μια προσπάθεια να οδηγήσει παραγωγούς υψηλότερου κόστους, όπως οι αμερικανικές εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου, εκτός αγοράς.
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έχουν τονώσει την παγκόσμια ζήτηση, αλλά αυτή δεν επαρκεί για να απορροφήσει όλη την παραγωγή. Κατά συνέπεια, το επιπλέον πετρέλαιο αποθηκεύεται, δημιουργώντας παγκόσμια αποθέματα ρεκόρ ύψους άνω των 3 δισεκ. βαρελιών.
Ωστόσο, η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω των χαμηλών τιμών και ο ΟΠΕΚ έχει πει ότι βλέπει η αγορά να ανακτά την ισορροπία της κάποια στιγμή αργότερα το 2016 όταν η ζήτηση εντέλει ευθυγραμμιστεί με τη πρόσφορά.
Αλλά ο IEA είπε ότι η προσφορά ίσως να είναι υψηλότερη της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 και πρόσθεσε ότι αναμένει την παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ να μειωθεί μόλις κατά 0,6 εκατ. βαρέλια το 2016.
«Ο αριθμός θα μπορούσε να είναι φυσικά υψηλότερος και πολλοί υψηλόβαθμοι παράγοντες διεθνών πετρελαϊκών εταιριών το έχουν πει αυτό, αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι η μεγάλη πτώση στην παραγωγή από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου παίρνει πάρα πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθεί», ανέφερε ο οργανισμός. Ο ΙΕΑ είπε επίσης ότι αναμένει το δολάριο να παραμείνει ισχυρό, κάτι που σημαίνει περισσότερες καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αποδυναμώνεται, μια ενδεχομένως νέα αύξηση στην παραγωγή του Ιράκ, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας καθώς και με τις χαμηλές πιθανότητες για συμφωνία στον ΟΠΕΚ, την ανθεκτική παραγωγή στις ΗΠΑ και το ισχυρό δολάριο, ο IEA ανέφερε ότι ο κορεσμός στην παγκόσμια αγορά απλά αναμένεται να επιδεινωθεί.
Ακόμα και αν η παραγωγή του ΟΠΕΚ παραμείνει αμετάβλητη, τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο.
«Τα στοιχεία για τη προσφορά και τη ζήτηση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους υποδηλώνουν περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων, αυτή τη φορά κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Εάν αυτοί οι αριθμοί αποδειχθούν ακριβείς, και με την αγορά ήδη να κατακλύζεται από το πετρέλαιο, είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς με ποιο τρόπο οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να αυξηθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχει αυξηθεί ο βραχυπρόθεσμος καθοδικός κίνδυνος».
Εν κατακλείδι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που είναι η όλο και συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου και μάλιστα στις προβλέψεις του τονίζει ότι η ζήτηση του πετρελαίου αποδυναμώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και ότι θα προκληθεί κορεσμό στην παγκόσμια αγορά αν ξαφνικά παρατηρηθεί αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ, στο Ιράν και στην Σαουδική Αραβία.