Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Διεθνοποιείται το ελληνικό σινεμά

Πυκνώνει η παρουσία του ελληνικού σινεμά στα διεθνή φεστιβάλ, διεκδικώντας και πάλι διακρίσεις, μετά την επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου με τον «Κυνόδοντα» και στη συνέχεια με τις «Άλπεις» που απέσπασαν το βραβείο σεναρίου το 2011 στη Μόνστρα.

Φέτος στο Φεστιβάλ Βενετίας έχει επιλεγεί η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του 35χρονου σκηνοθέτη μετά το «Without» (2008). Πρόκειται για ένα σύγχρονο σχόλιο σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας και κυρίως τις αυτοκτονίες μικρών παιδιών. Το σενάριο είναι του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά και του Κώστα Περούλη και η παραγωγή των εταιρειών Faliro House Productions και Plays2place Productions. Πρωταγωνιστούν οι Ελένη Ρουσσηνού, Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Σίσσυ Τουμάση, ενώ περάσματα σε μικρούς ρόλους κάνουν οι Χρήστος Λούλης, Γιώτα Φέστα, Μαρία Σκουλά κ.ά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εφέτος, στα 70 χρόνια «ζωής» του, το κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας τιμάει την Ελλάδα, τιμώντας τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης παραπέμπει στην εικόνα του Μπρούνο Γκαντς σε σκηνή από την ταινία του Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998). Στα αριστερά της ίδιας αφίσας – ένας ρινόκερος μέσα σε πλοίο – βρίσκεται το αποτύπωμα της ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «Και το πλοίο φεύγει» (1983). Ο Αγγελόπουλος είχε θριαμβεύσει με το «Τοπίο στην ομίχλη» το 1984, οπότε απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα. Το 1980 ο «Μεγαλέξανδρος» είχε βραβευθεί ως καλύτερη πειραματική ταινία.

Η άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά στην αποθέωση του Έκτορα Λυγίζου από το Hollywood Report αποθεώνει τον Εκτορα Λυγίζο, η ταινία του οποίου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» φέρεται ως υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 86η Απονομή. Η ταινία αποτελεί μια απάντηση ουσιαστικά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με την ανεργία να ανέρχεται στο 27%, ποσοστό που είναι υψηλότερο και από την ανεργία στις ΗΠΑ κατά τo κραχ του 1929. Ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γρηγόρης Καραντινάκης διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημα απόφαση για την ελληνική υποψηφιότητα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων