To νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για εφαρμογή και στη χώρα μας του συστήματος γεωεντοπισμού των υποδίκων και καταδίκων, γνωστό και ως «βραχιολάκι» είναι η δικαίωση της θέσης που είχε διατυπώσει ήδη από το Γενάρη ο Σπύρος Ριζόπουλος με το άρθρο του «Θέλουν έσοδα ή φυλακισμένους;»
Έστω και με τη γνωστή καθυστέρηση του ελληνικού δημοσίου, έγινε αντιληπτό πως το να στοιβάζεις κόσμο στις φυλακές δεν έχει πλέον κανένα νόημα, ούτε καν επικοινωνιακό. Σωστά λοιπόν προωθείται ένα μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του συστήματος σε όλες τις ελληνικές φυλακές για τρεις κατηγορίες κρατουμένων, τους προφυλακισμένους, εκείνους που κάνουν χρήση του θεσμού των αδειών και αυτούς που απολύονται από τις φυλακές με όρους, όταν έχουν εκτίσει μέρος της ποινής που τους έχει επιβληθεί.
Σωστά επίσης, εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι, για σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμούς, ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, εγκλήματα που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ή τη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα.
Βασική είναι η διάταξη του νομοσχεδίου, που επιβάλλει για να αποφυλακιστεί κρατούμενος με «βραχιολάκι» την κρίση της αρμόδιας δικαστικής αρχής, η οποία και θα αποφασίζει αν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρύθμιση που αφορά την εφαρμογή του συστήματος στους υπόδικους, η οποία προβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους με το «βραχιολάκι», ενώ για τις περιπτώσεις των αδειούχων και των κρατουμένων σε καθεστώς προσωρινής απόλυσης θα ορίζεται με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σε ποιες περιοχές θα μπορούν να κινηθούν.
Σημαντική είναι τέλος η ρύθμιση για το ποιος θα πληρώνει το κόστος για το «βραχιολάκι» καθώς το σύστημα κοστίζει περί τα 1.500 ευρώ. Τη δαπάνη θα επιβαρύνεται ο ίδιος ο κρατούμενος, εκτός των περιπτώσεων που οι αρμόδιες δικαστικές αρχές κρίνουν ότι αδυνατεί οικονομικά, οπότε το κόστος θα αναλαμβάνει το Δημόσιο. Είναι βέβαιο ωστόσο πως από την εφαρμογή του νέου συστήματος θα μπουν αρκετά 1500άρια στα δημόσια ταμεία. Οπότε σε κάθε περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για …χρυσά «βραχιολάκια»!