Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Δικαστική απόφαση «στριμώχνει» τη ΔΕΗ

To Πρωτοδικείο Λαμίας έκανε δεκτά ασφαλιστικά μέτρα της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ κατά της ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση με εξώδικό της απειλούσε την πολύπαθη μεταλλουργία ότι θα διακόψει την ηλεκτροδότηση, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι αντίστοιχα εξώδικα έλαβαν πάνω από 200 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι περίπου 70 από αυτές είναι βιομηχανίες, με υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες η ΔΕΗ συνεχίζει να χρεώνει με υψηλές τιμές, παρά τις παραινέσεις και αποφάσεις της ΡΑΕ για εφαρμογή τιμολογίων που θα είναι προσαρμοσμένα στο καταναλωτικό προφίλ της κάθε μίας.

Τελευταίο κρούσμα υπερβολικής χρέωσης, είναι το κόστος των ρύπων, το οποίο η ΔΕΗ μετακυλύει εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές, παρά το ότι είναι ενσωματωμένο στην τιμή της κιλοβατώρας, το ύψος της οποίας η ΔΕΗ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους πελάτες της. Έτσι πολλοί από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, πληρώνουν στη ΔΕΗ αυτό που θεωρούν ως δίκαιο τίμημα και έως ότου η ΔΕΗ προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τις χρεώσεις που επιβάλλει.

Καταληκτικά, φαίνεται ότι το Πρωτοδικείο Λαμίας που έκρινε τα ασφαλιστικά μέτρα της ΛΑΡΚΟ, θεώρησε επαρκείς τις αιτιάσεις της μεταλλουργίας νικελίου, στην παραγωγή της οποίας η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πρώτη ύλη, αντιπροσωπεύοντας το περίπου 30% του κόστους. Όπως δε μας έλεγαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, η απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας, αποτελεί προοίμιο για δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων