Σε επέκταση της χορήγησης του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου (πλέον με τον νέο Ποινικό Κώδικα ονομάζεται “σύννομου” βίου) προχώρησε πριν από λίγο και μετά από αντιδράσεις της υπεράσπισης, η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου.
Η εισαγγελέας ενώ αρχικά είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους εκτός από τρεις, πρώην βουλευτές, λίγη ώρα αργότερα, άλλαξε την πρότασή της.
Συγκεκριμένα, μετά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, πρότεινε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (σύννομου βίου πλέον) για τους εξής κατηγορούμενους:
– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα.
– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και λοιπά.
Δηλαδή ενώ αρχικά είχε ζητήσει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μόνο στους τρεις πρώην βουλευτές (που είχαν αποχωρήσει και δεν είχαν, όπως είπε, εμπλοκή σε σοβαρές πράξεις) εν συνεχεία το επέκτεινε και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.
Εξαίρεσε τους “επικεφαλής”
Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους 7 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
“Αντιδράσεις”
Για να αλλάξει η πρόταση, προηγήθηκε η αντίδραση της υπεράσπισης με τους συνηγόρους απευθυνόμενοι στο δικαστήριο να φωνάζουν τα ονόματα των εντολέων τους, αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με τον εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκη Μιχαλόλιας:
“Κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.
-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.
-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δεν θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.”
Η εισαγγελέας, διευκρίνισε τότε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.
Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: “Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;” Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: “Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς”. Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν προς το δικαστήριο σειρά αιτημάτων χορήγησης ελαφρυντικών στη χθεσινή συνεδρίαση για να μειωθούν οι ποινές τους.
Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς, που κρίθηκαν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από 5 – 15 έτη.
Ένοχος για ανθρωποκτονία κρίθηκε ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εκτός και αν οι δικαστές αναγνωρίσουν ελαφρυντικά.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, άλλοι 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες ποινές (5-10 χρόνια).
Πηγή: capital.gr