Σε κομβικό σημείο βρίσκεται πλέον η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Folli – Follie καθώς σήμερα αγορεύει στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.
«Πρόκειται για μια μεγάλη δίκη με μεγάλο ενδιαφέρον. Διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά πως η αλαζονεία, η ματαιοδοξία, η πλεονεξία οδηγούν στην πτώση» είπε η εισαγγελέας στην αρχή της πρότασής της για να παραθέσει εκτενώς στο πρώτο μέρος της αγόρευσης της τα στάδια ανάπτυξης της εταιρείας που στόχευσε, όπως είπε, στη προσιτή πολυτέλεια. «Χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του και του γιου τους, Τζώρτζη, χτίζεται σιγά – σιγά μια αυτοκρατορία» επισήμανε στην εισαγωγή της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επισημαίνοντας πως δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του συγκεκριμένου αδικήματος.
Ωστόσο, η εισαγγελέας υπήρξε «καταπέλτης» για τον ιδρυτή της πολύπαθης εταιρείας, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ζητώντας την ενοχή του για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το αδίκημα αυτό λόγω αμφιβολιών. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους πατέρα και γιο το αδίκημα της χειραγώγησης της μετοχής. Απαλλαγή από την κατηγορία τα χειραγώγησης ζήτησε η εισαγγελέας για την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου.
Αναπτύσσοντας την πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων για τον ιδρυτή της Folli Follie: «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Από το 2001 εν γνώση του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρίες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δίκη του παρότρυνση δεν θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες».
Αναφερόμενη τώρα στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η εισαγγελέας επισήμανε πως θα πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην πλαστογραφίας. «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας» σημείωσε ως προς τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο η εισαγγελική λειτουργός.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της πλαστογραφίας η εισαγγελέας αναφέρθηκε στους Ιωάννη Μπεγιέτη και Tonio Law (στελέχη της Ασίας), στους οποίους και απέδωσε «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος. «Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εύρισκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός.
Ακόμη η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, «κατακεραυνώνοντας» τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Ενδεικτικά η εισαγγελέας ανέφερε στο σκέλος ατό της αγόρευσής της: «Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρείας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές. Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρείας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν».
Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση ποινική ευθύνη για χειραγώγηση δεν μπορεί να αποδοθεί στην κατηγορούμενη Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, η οποία «δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε».
Αναλυτικά, η εισαγγελέας ολοκληρώνοντας την πρότασή της δίκη της Folli Follie ζήτησε την ενοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη, αλλά και δυο ακόμη στενών συνεργατών τους. Αντίθετα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή της Καίτης Κουτσολιούτσου και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, τα οποία και αποτελούσαν τον βασικό «πυρήνα» του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο πρότεινε καταδίκη για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, όχι όμως κατ’ επάγγελμα όπως ήταν στο κατηγορητήριο. Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) όχι κατ’ επάγγελμα.
Τέλος, για την κατηγορούμενη που ήταν στενή συνεργάτιδα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου πρότεινε να κηρυχθεί ενοχή για συνέργεια στη χειραγώγησης αγοράς και στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, ενώ για το μεγαλόστελεχος της εταιρίας στην Ασία Ιωάννη Μπεγιέτη ζήτησε να καταδικαστεί για πλαστογραφία και συνεργεία σε χειραγώγηση αγοράς.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 29 Μαΐου, οπότε και η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας.