Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Δικό του νόμισμα εκδίδει ο Isis

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Νέο βίντεο φέρεται να έχει φέρει στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, αυτή τη φορά ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το νέο αυτό οπτικοακουστικό υλικό ο Isis ισχυρίζεται ότι δρομολογεί την έκδοση δικών του δηναρίων και ντίρχαμ σε χρυσό, ασήμι και χαλκό – με το μεγαλύτερης αξίας νόμισμα να απεικονίζει έναν παγκόσμιο χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, όπου όπως διατείνεται θα φτάσει η κυριαρχία του.

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους υποστηρίζουν ότι το νόμισμα θα βλάψει το δολάριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Αυτό όμως που δεν εξηγεί το βίντεο είναι το πώς θα κόβονται τα νομίσματα, ή πώς θα αντικαταστήσουν τα νομίσματα στο Ιράκ και τη Συρία – τα οποία περιλαμβάνονται στο χαλιφάτο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκινήσει μια βάρβαρη εκστρατεία σε εκείνες τις περιοχές με μαζική χρήση της τακτικής του φόβου, με μαζικές εκτελέσεις, και αποκεφαλισμό των δυτικών και των μη σουνιτών μουσουλμάνων. Εντούτοις, με αυτό το τελευταίο βίντεο, η τζιχαντική ομάδα εμφανίζεται πρόθυμη να δείξει μια άλλη πλευρά. Το νέο νόμισμα, αναφέρουν τα μέλη της, «έχει γίνει από τα πλούτη που δημιούργησε ο Αλλάχ».

Εδώ είναι που τίθεται και το μείζον ζήτημα για τις πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους. Είναι ευρέως γνωστό ότι περιοχές πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται υπό την κατοχή του Isis. Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τα λάφυρα των ληστρικών επιδρομών στις περιοχές που επιτίθεται, όπως και αυτά από τις τράπεζες σε περιοχές υπό την κυριαρχία του.

Επίσης, σημαντικά φαίνονται να είναι και τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στις περιοχές τις οποίες έχει θέσει υπό τον έλεγχό του- κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ISIS πρακτικά «γεννήθηκε» σε μεγάλο βαθμό στον υπόκοσμο του Ιράκ. Ακόμα χειρότερα, το ζήτημα φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών φαίνεται να προέρχεται από δωρεές εύπορων πολιτών χωρών όπως το Κουβέιτ και το Κατάρ, που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ και ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει αμφιλεγόμενος.

Ακολούθως παραθέτουμε τον σχετικό σύνδεσμο με το βίντεο περί του νέου νομίσματος
http://www.reuters.com/video/2015/08/31/islamic-state-announces-new-gold-currenc?videoId=365451928&videoChannel=1

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων