Ένας νέος ποδοσφαιρικός οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (Union of European Clubs), έκανε την επίσημη «εμφάνισή» του στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό τοπίο τη Δευτέρα (24/4) με στόχο να εκπροσωπήσει τις «μικρές και μεσαίες επαγγελματικές ομάδες» και να ισορροπήσει την κατάσταση με τους μεγαλύτερους συλλόγους, που «απορροφούν» τα περισσότερα χρήματα και μονοπωλούν τα τρόπαια.
Ξεκινώντας απ’ τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει την επίσημη έδρα της, η UEC σκοπεύει να «δώσει φωνή» στους 1.400 περίπου συλλόγους που «…δεν εκπροσωπούνται στην τρέχουσα διακυβέρνηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, επειδή δεν αγωνίζονται σε μία από τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», όπως εξήγησε ένας από τους εκπροσώπους της, ο ειδικός αθλητικού μάρκετινγκ Γουίλιαμ Μαρτούτσι.
Αυτή η νέα δομή, που δεν έχει ακόμη κεντρικό διοικητικό σχήμα ή καταστατικό, διεκδικεί την εγγραφή σαράντα συλλόγων από 25 χώρες κατά την παρουσίασή της, συμπεριλαμβανομένων της Κρίσταλ Πάλας (Premier League), της Σεντ Ζιλουάζ (Jupiler League) και Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (πρώτη κατηγορία Κροατίας).
Η UEC, παρουσιάζεται ως «κοινωνικός εταίρος» των οργανώσεων παικτών και υποστηρικτών και ως «συμπληρωματικός πόλος» της πανίσχυρης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων (ECA), που μέχρι σήμερα είναι κι ο μοναδικός επίσημος συνομιλητής της UEFA.
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της UEC, Καταρίνα Πιτζέτλοβιτς «…δεν πρόκειται για αντικατάσταση της ECA, αλλά για να ένα αντίβαρο στην επιρροή που έχουν οι μεγάλοι σύλλογοι, μέσω της ECA, όσον αφορά τη διαχείριση και τα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».
Η ECA, που γεννήθηκε το 2008 και έχει πλέον περισσότερα από 300 μέλη, έχει επίσης συμφωνία με τη FIFA, συμμετέχοντας τόσο στο διεθνές καλεντάρι όσο και στην αποζημίωση προς τους συλλόγους που αποδεσμεύουν τους διεθνείς τους στα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων και των μεγάλων διοργανώσεων.
Ούτε η UEFA ούτε η ECA θέλησαν να σχολιάσουν την παρουσίαση αυτού του νέου ποδοσφαιρικού οργανισμού.