Του Δημήτρη Λιάκου
Ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, με ανάρτησή του στο Facebook παίρνει θέση κατά της δημιουργίας της νέας ευρωπαϊκής Super League, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή δε βοηθά το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί, αλλά κάποιους ισχυρούς να γίνουν ισχυρότεροι.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Λιάκος:
«Η απόφαση των 12 ευρωπαϊκών συλλόγων για τη δημιουργία της European Super League προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ένα τεράστιο σοκ στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Η δημιουργία μιας κλειστής λίγκας με αποκλειστικά μέλη τα μεγαλύτερα clubs της Ευρώπης αποσκοπεί στην διασφάλιση της αύξησης των εσόδων σε σταθερή βάση και την αποφυγή κρίσεων που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι την χρεοκοπία, όπως συμβαίνει την τωρινή περίοδο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή όμως σηματοδοτεί το οριστικό πέρασμα από την εποχή των football clubs σε εκείνη των football corporations. Την ύψιστη προτεραιοποίηση αποκτά πλέον η οικονομική ευρωστία αντί της βελτίωσης των ομάδων σε ποδοσφαιρικούς όρους, που έως σήμερα αποτελούσε την βασικότερη παράμετρο και προϋπόθεση επιτυχίας σε αγωνιστικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα η απόφαση αφαιρεί στοιχεία της ιδιαίτερης “μαγείας” του ποδοσφαίρου που το κατέστησαν ως το αγαπημένο άθλημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Την συμμετοχή, ανεξαρτήτως οικονομικού και κοινωνικού status και την αίσθηση του δικαιώματος κατάκτησης της νίκης ακόμα και του θεωρητικά πιο αδύναμου. Η νίκη και η κατάκτηση κορυφαίων θέσεων κατάταξης σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα σχέδια της ESL, δεν αποτελεί το διαβατήριο για την απόκτηση του δικαιώματος συμμετοχής στο κορυφαίο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό θεσμό.
Αυτά αντικαθίστανται από την οικονομική ισχύ και τις κατάλληλες συμμαχίες.
Ταυτόχρονα τα εθνικά πρωταθλήματα κινδυνεύουν να χάσουν την σημαντικότητα και την αίγλη τους, ενώ ομάδες από τις κατώτερες ποδοσφαιρικά χώρες γνωρίζουν ότι δεν έχουν ισχυρές πιθανότητες συμμετοχής στην υπό διαμόρφωση νέα διοργάνωση, ειδικά στην αφετηρία της. Διεύρυνση των ανισοτήτων σε μόνιμη βάση και στο ποδόσφαιρο.
Οι δε φίλαθλοι δεν αναγνωρίζονται ως αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ιστορικής διαδρομής αυτών των συλλόγων, αλλά αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με την “ιδιότητα του πελάτη”. Οι αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται, ειδικά στις περιπτώσεις που ο ρόλος του φίλαθλου κόσμου είναι ιστορικά συνυφασμένος με το DNA των συλλογών και των τοπικών κοινωνιών, όπως ήδη συμβαίνει με την Liverpool, σίγουρα θα εντάθουν το προσεχές διάστημα και ενδεχομένως να προκαλέσουν εξελίξεις.
Κανείς δεν αντιλέγει στην εξέλιξη του αθλήματος, στην επαγελματοποίηση των συμμετεχόντων, στην αναβάθμιση των γηπέδων, στην ικανοποίηση των φιλάθλων και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της κάθε ομάδας. Η αποκοπή και η χαοτική απομάκρυνση όμως από το πνεύμα του αθλήματος είναι κάτι διαφορετικό. Η εμπορευματοποίηση δεν σημαίνει κατ’ανάγκη και πρόοδο.
Σε ποδοσφαιρικούς όρους η δημιουργία ενός κλειστού club επ’ουδενί δεν εξασφαλίζει την πρόοδο του αθλήματος, ειδικά όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Ο ανταγωνισμός, ακόμα και από εκεί που δεν το περιμένεις, βοηθάει στην πρόοδο και αυτό έχει αποδειχθεί στο πέρασμα του χρόνου. Οι αποκλεισμοί αντιθέτως μπορούν να οδηγήσουν σε παρακμή και μαρασμό και σίγουρα στερούν την αναζωογοννητική επίδραση των νέων συμμετοχών και των πιθανών εκπλήξεων.
Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεννοήσεων, που θα εξυπηρετεί τον στόχο της προόδου του ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να στερείται εντελώς και την μαγεία του ως ένα υπέροχο και απρόβλεπτο παιχνίδι».