Δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, τα επιτελεία των κομμάτων περίμεναν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις που θα κατέγραφαν την πρώτη «φωτογραφία της στιγμής» από την κάλπη του καλοκαιριού. Η Ν.Δ. μπήκε στη μάχη «ανηφορικά» και με πολλές αντιξοότητες καθώς είχε να διαχειριστεί τη θεομηνία της Θεσσαλίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με νέο πρόσωπο ευελπιστώντας για αλλαγή σελίδας.
Ωστόσο, η «έκπληξη» δεν έγινε: Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να τάραξε τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επηρέασε όμως την κυριαρχία της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος και με τεράστια διαφορά από τον τρίτο σε σειρά αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να πείσει για την πολιτική του ουσία. Ηδη οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ σαν «απάντηση» στο… φαινόμενο Κασσελάκη που τροφοδότησε τις τηλεοπτικές οθόνες με… life style υλικό.
Πρώτες μετρήσεις
Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύθηκαν οι τέσσερις πρώτες έρευνες μετά τις τελευταίες εκλογές της 25ης Ιουνίου οι οποίες συμπεριέλαβαν και τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, εκτός από τη γενική αξιολόγηση των πραγμάτων στη χώρα τρεις μήνες μετά τις εκλογές και όσα δραματικά μεσολάβησαν, όπως οι πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου αλλά και οι πλημμύρες με τις αδιανόητες εικόνες καταστροφής, έδωσαν στους εκλογικούς αναλυτές και μια πρώτη καταγραφή των επιπτώσεων από την απρόοπτη εξέλιξη που σημειώθηκε στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δύο από τις έρευνες διεξήχθησαν λίγο πριν και λίγο μετά τον δεύτερο γύρο αυτών των εκλογών, Metron Analysis και Opinion Poll (21-26/9), ενώ οι άλλες δύο διεξήχθησαν μετά την οριστική επικράτηση του Σ. Κασσελάκη: Pulse (25-27/9), Alco (25-28/9). Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών έγινε την περασμένη Κυριακή 24/9 μέσα σε επικοινωνιακή «θύελλα» με επίκεντρο τον Στέφανο Κασσελάκη, την οικογένειά του, τα βιντεάκια στα social media και τα μηνύματα υποστήριξης από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδια συμπεράσματα
Παρ’ όλα αυτά και οι τέσσερις έρευνες επισφράγισαν τα ίδια συμπεράσματα: Η κυβέρνηση εισπράττει μεν αρκετή δυσαρέσκεια για ελλείψεις στην παρουσία του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα πολύ ακραία φαινόμενα των διαδοχικών πυρκαγιών και της καταιγίδας Daniel, αλλά στην πράξη φαίνεται να διατηρεί σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις υποστήριξής της. Εξακολουθεί άλλωστε να βρίσκεται ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Αυτό προκύπτει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται αμετακίνητος στο βάθρο της δημοτικότητας αλλά και της καταλληλότητας πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38% κι ακολουθεί ο «κανένας» με ποσοστό 29%, ενώ τρίτος και με μονοψήφιο ποσοστό εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, με μόλις 7%. Οσο για τη δημοφιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες, ενώ, στον αντίποδα, οι αρνητικές/μάλλον αρνητικές γνώμες καταγράφονται στο 54%.
Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην έρευνα της Alco όπου μετά τις εσωκομματικές κάλπες το 40% των πολιτών δηλώνει ότι η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερη, το 17% το ίδιο κακή, το 12% το ίδιο καλή και το 14% καλύτερη. 17% δεν γνωρίζει και δεν απαντά. Συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 37% λέει καλύτερη, το 29% το ίδιο καλή, το 23% χειρότερη και το 2% το ίδιο κακή.
Στην έρευνα της Pulse και στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα ενότητας, το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 29% που απαντά «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι». Ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 58% πιστεύουν ότι υπάρχει θέμα ενότητας του κόμματος.
Στη δημοσκόπηση της Opinion Pall το συντριπτικό ποσοστό του 68,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως θα υπάρξουν διασπαστικές τάσεις στο κόμμα, όταν μόλις το 27,4% διαφωνεί.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
«Γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις
Στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών έχει στραμμένη την προσοχή του ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμα «εκκίνησης» προς τα κυβερνητικά στελέχη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου για την υλοποίηση του προγράμματος που αφορά άμεσα στη βελτίωση του κράτους και της ποιότητας ζωής καθιστώντας σαφές πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό.
Η πρώτη μεταρρύθμιση αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο περιλαμβάνει «ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία» για τον ορισμό των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο εστιάζει σε περισσότερους από 500 φορείς του Δημοσίου, των οποίων οι διοικήσεις θα επαναξιολογηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα 128 νοσοκομεία της χώρας, των οποίων η θητεία των διοικήσεων έχει παραταθεί έως το τέλος του έτους.
Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει διαδικασία κρίσεων των υφιστάμενων διοικήσεων και με όρους αντικειμενικών κριτηρίων και με όρους αποδοτικότητας. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και προβλέπει την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, με την οργάνωση και λειτουργία 17 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και οι αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή είναι προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου.
Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήδη επτά νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί και προβλέπουν μεταξύ άλλων αύξηση μισθών 700.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Επίσης, έρχονται νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους από 1/1/24, τον Απρίλιο έρχεται η τέταρτη αύξηση κατώτατου μισθού ενώ δίνεται η δυνατότητα για δεύτερη εργασία με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως το φθινόπωρο θα υπάρξει «βροχή» νομοσχεδίων στη Βουλή ώστε οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για εκσυγχρονισμό του κράτους και δομικές αλλαγές να δρομολογηθούν άμεσα.