Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Δημόπουλος: «Ορατό το σκληρότερο lockdown»

Την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά δεδομένα εξέφρασε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ σε πρωινή εκπομπή του MEGA. Όπως είπε ο ίδιος ο Φεβρουάριος δεν ξεκίνησε αισιόδοξα, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, με την σκέψη για σκληρότερα μέτρα και ένα πιο αυστηρό lockdown να είναι στο τραπέζι.

«Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».

Όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου».

Σχετικά με τα σχολεία, στόχος όλων είναι να παραμείνουν ανοιχτά, αφού η συμβολή τους στην αύξηση των κρουσμάτων είναι μικρή.

«Η προσπάθεια όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, με την έννοια ότι η συμβολή τους στις διακυμάνσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντική».

«Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας»
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Παπανδρέου, νοσηλευτής νοσοκομείου «Σωτηρία», τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά κοροναϊού που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είμαστε σε μια κατάσταση ετοιμότητας όπως και στην προηγουμένη περίοδο της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων