Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Δήμος Αθηναίων: 10 καινοτόμες τεχνολογικές προτάσεις για την αλλαγή της Αθηναϊκής φυσιογνωμίας

Μια πλατφόρμα που συμβάλλει στην αποφυγή του συνωστισμού σε καταστήματα και δημόσιες δομές, ένα καινοτόμο σχεδιαστικό ρομπότ για καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ηλεκτροκίνητα δίκυκλα για eco-friendly μετακινήσεις μέσα στην πόλη, αλλά και μια έξυπνη συσκευή για τα σχολεία, που μετράει την ποιότητα του αέρα στον χώρο για την αποφυγή επιμολύνσεων από ιούς και ρύπους.

Αυτές είναι τέσσερις μόνο από τις συνολικά δέκα καινοτόμες ιδέες για την Αθήνα, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του Athens Digital Lab (ADL) του Δήμου Αθηναίων.

Το Athens Digital Lab είναι ο πρώτος δημοτικός τεχνολογικός κόμβος καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος υποστηρίζει πρωτοποριακές ιδέες, που μετατρέπονται σε λύσεις για τη λεγόμενη «έξυπνη» πόλη. Υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και εντάσσεται στο δυναμικό πρόγραμμα του Δήμου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της πόλης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, νέοι επιχειρηματίες, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες κλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το ADL να καταθέσουν προτάσεις, που να «απαντούν» σε πραγματικές ανάγκες της πόλης, να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες από 70 προτάσεις κατατέθηκαν, ενώ υπήρξαν τρία στάδια αξιολόγησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικά κριτήρια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ήταν η αποτελεσματικότητα και η δυνατότητα εφαρμογής των λύσεων στην Αθήνα. Τριάντα δύο (32) ομάδες κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο, ενώ στο τρίτο η Επιτροπή -στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Δήμου Αθηναίων και των εταιρειών COSMOTE και NOKIA που συνεργάζονται με το ADL- επέλεξε 15 ομάδες για να παρουσιάσουν τις λύσεις τους.

Από αυτές, οι 10 ξεχώρισαν για το όραμα και την τεχνολογική αρτιότητά της πρότασής τους και επιλέχθηκαν να ενταχθούν στον 3ο κύκλο του προγράμματος. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα αναπτύξουν τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες για μια πιο σύγχρονη και βιώσιμη πόλη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων