Κάθε χώρα έχει την 4η εξουσία της. Στις ΗΠΑ είναι οι δικηγόροι. Στην Ελλάδα είναι οι δημοσιογράφοι. Ο ρόλος του τύπου και των media στην Ελλάδα είναι γνωστός. Εκείνο που έμεινε στη σκιά για πολλά χρόνια είναι οι δημοσιογράφοι και φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα που και αυτό ο πυλώνας της διαπλοκής θα αποκαλυφθεί, καθώς πληθαίνουν οι ειδήσεις γύρω από την εμπλοκή επώνυμων δημοσιογράφων της τηλεόρασης και όχι μόνο, με εταιρείες επικοινωνίας, δημοσκοπήσεων κλπ. Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι πολύ γνωστοί δημοσιογράφοι έβγαλαν πολλά χρήματα από διαμεσολαβήσεις και συστηματικό lobbying, για μεγάλες δουλειές του δημοσίου, για αεροπλάνα και βαπόρια και πολλά άλλα.
Έχω βαρεθεί –για να μην πω καμιά πιο βαριά κουβέντα- να ακούω κατά καιρούς για λίστες δημοσιογράφων που είναι στο pay roll της Siemens, γνωστών επιχειρηματιών, εισηγμένων επιχειρήσεων, τραπεζών, ΔΕΚΟ, των μαύρων ταμείων του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Τύπου κ.ο.κ. Λίστες που έμειναν στα συρτάρια, που εξαφανίζονται, καίγονται… Είναι καιρός η ίδια η ΕΣΗΕΑ, στο όνομα των ανέργων δημοσιογράφων, αλλά και των περισσότερων δημοσιογράφων που υποαμείβονταν όλα αυτά τα χρόνια ή αμείβονται με μπλοκάκι, να ζητήσει η ίδια αυτές τις λίστες και να προβεί σε άμεση εκκαθάριση του μητρώου της.
Νομίζω δε ότι αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό θέμα των επερχόμενων εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Αυτό και η αλλαγή καταστατικού πρέπει να είναι το κεντρικό θέμα των εκλογών, έτσι ώστε να τεθεί σε προτεραιότητα η αυτοκάθαρση του δημοσιογραφικού «λειτουργήματος»…
Είναι γνωστό στους πάντες ότι ορισμένες τράπεζες είχαν 40-50 δημοσιογράφους στο pay roll τους, από τους οποίους ζητούσαν προστασία έναντι αμοιβών τριπλάσιων ή και πενταπλάσιων του κατώτατου (προ της κρίσεως) μισθού. Φυσικά, υπήρχαν και οι βεντέτες που έπαιρναν πολύ περισσότερα. Βέβαια, αυτά τα περιόρισε η κρίση. Είναι επίσης γνωστό ότι από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ υπήρξαν δημοσιογράφοι που έφτιαξαν σπίτια, αν όχι βίλλες… Φυσικά, υπάρχει και ο παραλογισμός των εκατοντάδων προσλήψεων ημετέρων στο υπουργείο Τύπου, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στο κανάλι της Βουλής.
Η ΕΣΗΕΑ, δια της σιωπής, καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια αυτή την κατάσταση, όπως άλλωστε ανέχθηκε και τις πολλαπλές ιδιότητες του ρεπόρτερ και του γραφείου τύπου ή συμβούλου ή… ή ακόμη και «δουλειές» … «διαμεσολάβησης» πολύ πιο προσοδοφόρες που απέφεραν σε ορισμένους κότερα με … πλήρωμα. Τώρα, που οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να ξεκαθαρίσει την κόπρο του Αυγείου και να διαγράψει όλους εκείνους που είχαν διπλές ή πολλαπλές ιδιότητες. Διότι όσοι πήγαιναν σε ένα γραφείο τύπου και άφηναν την εφημερίδα, είναι ΟΚ. Αλλά όσοι είχαν δυο τρία γραφεία τύπου και έγραφαν και σε διάφορες εφημερίδες και έντυπα, είναι αλλιώς. Δεν είμαι κατά του να έχει ο δημοσιογράφος περισσότερες από μία δουλειά, γιατί αυτό του διασφαλίζει και μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας. Βεβαίως, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να δει ξανά τους όρους για να είναι κάποιος μέλος της. Επίσης, οι δουλειές, όλες οι δουλειές, πρέπει να δηλώνονται επ΄ απειλή διαγραφής. Μια εκκαθάριση του μητρώου, είναι άλλωστε αίτημα ετών της μεγάλης μερίδας των δημοσιογράφων.
Πρέπει δηλαδή να απαγορευτεί η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ σε όσους εργάζονται σε γραφεία τύπου ή στο δημόσιο και μάλιστα με ασφαλιστικές συνέπειες.
Το θέμα της κάθαρσης στη δημοσιογραφία δεν είναι ηθικής τάξεως, είναι νομικό. Και πρέπει να το λύσει η ΕΣΗΕΑ τώρα. Είναι σημαντικό γι΄ αυτήν, για το επάγγελμα και τη δημοκρατία. Διαφορετικά θα το λύσουν άλλοι και τότε θα είναι χειρότερα για όλους.
Ελπίζω ότι με το ρεπορτάζ του Reuters να άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ. Ενώ λοιπόν αυτό θα συμβαίνει, καλό θα είναι κάποιοι τηλεπαρουσιαστές να μην βγάζουν γλώσσα. Καλύτερα να σιωπούν.
ΥΓ: Εις το επανειδείν