Δύο νέες δημοσκοπήσεις τα τελευταία 24ωρα καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται σήμερα, σε ουδέτερο μεν χρόνο,
Και στις δύο, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι σαφές αν και με απόκλιση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως όπως διαφαίνεται πολύ δύσκολα η επόμενη Βουλή θα έχει περισσότερα από πέντε κόμματα και αυτό διευκολύνει πρωτίστως το πρώτο κόμμα στην προσπάθειά του να πετύχει αυτοδυναμία.
Ειδικότερα, ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του Tvxs.
H Nέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 20,8%, έναντι 11,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κίνημα Αλλαγής με 5,2% και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5%. Κάτω από το όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων (με 1,9%) και οι ΑΝΕΛ (με 1,1%).
Αναποφάσιστοι είναι το 23,8% των ψηφοφόρων, ενώ συγκεντρώνοντας και τα ποσοστά του λευκού ή άκυρου και των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ή που δεν απαντούν το σύνολο των ψηφοφόρων, το ποσοστό αυτών που δεν εκφράζουν πρόθεση ψήφου ανέρχεται στο 41,7%.
Η έρευνα ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 12 έως 15 Απριλίου.
Η Alco
Παράλληλα, σε δημοσκόπηση της Alco για το Νews 24/7 που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 11-16 Απριλίου, η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 4,7 μονάδες έναντι 4,9 τον Φεβρουάριο του 2018, στην αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,4% – ακριβώς το ίδιο ποσοστό που εμφανιζόταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρίας – ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 0,2% και φθάνει στο 16,7% του δείγματος.
Ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή(6%), το Κίνημα Αλλαγής(5,4%) και το ΚΚΕ(5,3%), ενώ κάτω από το όριο που προβλέπεται για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων, της Λαϊκής Ενότητας (που ωστόσο εμφανίζεται να ενισχύει το ποσοστό της από 2% τον Φεβρουάριο σε 2,5%) και της Πλεύσης Ελευθερίας(1,3%).
Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της απροσδιόριστης ψήφου, (με ένα μεγάλο μέρος των “αναποφάσιστων” να προέρχεται – σύμφωνα με την έρευνα – από πολίτες που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ το 2015), επιβεβαιώνοντας την ρευστότητα της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή του ενός στους τρεις ψηφοφόρους (ποσοστό 31,9%) αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.