Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Προβάδισμα 10,3% για ΝΔ -Η έκπληξη με ΚΙΝΑΛ και Ανδρουλάκη

Νέα δημοσκόπηση, της Καπα Research, αποτυπώνει την κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ μετά και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας για το in.gr η ΝΔ αν και με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφει επίσης πτώση. Εντυπωσιακά ενισχυμένο εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής που εκτοξεύεται υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του, στον

Πρόθεση ψήφου

Ετσι, στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την ΚΑΠΑ Research:

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,8% (από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγής 11,6% (6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%,το Λευκό/Ακυρο 1% και δεν απαντώ/ δεν θα ψηφίσω 2,8%.

Παράσταση νίκης

Συντριπτική είναι η παράσταση νίκης υπέρ ΝΔ καθώς τυο 61% πιστεύει ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές, έναντι 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται και εδώ κυρίαρχος συγκεντρώνοντας 39% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9%. Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ 15% απαντούν «κανένας».

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργόςμεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά τους σχεδόν διπλασιάζεται: 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανένας» απαντά το 30%.

Πού θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι

Ενα 28% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι, θα αποφασίσει για το τι θα ρίξει στην κάλπη μετά την προκήρυξη των εκλογών. Από αυτούς το 24% ταλαντεύεται μεταξύ Νέα Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ και το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Μόλις το 3% απαντά μεταξύ “Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ”.

Η μάχη του κέντρου

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της ΚΑΠΑ Research για την μάχη στο χώρο του κέντρου. Το 33% θεωρεί καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα; τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το 68% της δεξαμενής της ΝΔ απαντά ως προς τον “καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας

υποχωρεί στο 3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 17%. Από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ως καταλληλότερος συγκεντρώνει 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 23%. Από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 73%, ο Αλέξης Τσίπρας 6% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9%.

Το πρώτο κρας τεστ Τσίπρα-Ανδρουλάκη για την Κεντροαριστερά

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και ένα ακόμη στοιχείο-έκπληξη: Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται από το 51% καλύτερος εκφραστής του χώρου της Κεντροαριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει μόλις 35%. Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζεται ως πιο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς και από σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το 79% του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εκφράζει καλύτερα την Κεντροαριστερά ο Τσίπρας, αλλά ένα 15% θεωρεί τον Ανδρουλάκη. Στο σχετικό ερώτημα στους ψηφοφόρους ΝΔ το 76% θεωρούν ότι είναι καλύτερος εκφραστής της κεντροαριστερά ο Ανδρουλάκης έναντι μόλις 8% του Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, από τη δεξαμενη του ΚΙΝΑΛ ο Νικος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 88% και ο Αλέξης Τσίπρας 11%, ενώ από το ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 40% και 35% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενδιαφέρον το ερώτημα για τις αλλαγες που τυχον να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα “έσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;” το 40% απαντά “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ”, το 22% “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας”, το 17% Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων” και το 17% “Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ”.

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά “θετικά”, το 35% “μάλλον θετικά”, το 14% “μάλλον αρνητικά”, το 11% “αρνητικά”. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων