Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Δυναμική επιστροφή επιχειρεί ο Ολάντ

Τι κρύβει η επιστροφή του Ολάντ στην ευρωπαϊκή σκηνή; Την περασμένη Πέμπτη σε μεγάλη συνέντευξη τύπου δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε «να βγάλει την Ευρώπη από τον μαρασμό». Ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει, θα σβηστεί από τον χάρτη και πρότεινε ένα σχέδιο 4 σημείων: 1) να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη με δικό της προϋπολογισμό, δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα και ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα, 2) τη νεολαία, 3) την ενέργεια και 4) ένα νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι προφανές ότι ο ευφυής Ολάντ που έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα του υψηλού ελλείμματος, έρχεται να εκμεταλλευτεί το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργήσει το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δυό μέρες μετά έβγαλε γλώσσα στη Γερμανία μιλώντας στην ιταλική «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη βγαίνει από το δόγμα λιτότητας και ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Γερμανία.

Η Γαλλία τα έχει βρει με την Ιταλία και κατ΄ επέκταση με την Ισπανία και τους άλλους του Νότου και θεωρεί ότι να σημειωθεί σύγκλιση απόψεων με τη Γερμανία χωρίς όμως να εναντιωθούν σε αυτή.

Ο Μοσκοβισί αποκάλυψε ότι εντός του Μαΐου θα γίνει συνάντηση στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφανγκ Σόιμπλε, μαζί με τους υπουργούς κοινωνικών θεμάτων των δυο χωρών για να προωθήσουν μέτρα για την απασχόληση των νέων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων