Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προχώρησαν στη δίωξη δύο κινέζων χάκερς κατηγορώντας τους ότι συνδέονται με την Κινεζική κυβέρνηση και συμμετείχαν σε υψηλής κλίμακας “κυβερνο-καμπάνια” με στόχο την κλοπή εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών αλλά και ευαίσθητων δεδομένων.
Το βρετανικό υπουργείο Eξωτερικών και το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία οργάνωση από εργαζόμενους που δεν είναι πολίτες των κρατών τους και λειτουργούσαν υπό τις εντολές αλλά και την προστασία της Κίνας.
Οι Ζου Χούα και Ζανγκ Σιλόνγκ κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν εκ μέρους του Κινεζικού υπουργείου κρατικής ασφάλειας και τα “θύματά” τους εργάζονταν σε διάφορες επιχειρήσεις που με αντικείμενα όπως η αεροπορία και το διάστημα έως τη φαρμακευτική τεχνολογία. Στα δικόγραφα που έχουν κατατεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάτταν, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν τη δυνατότητα να κλέψουν εκατοντάδες gigabytes από δεδομένα. Από την πλευρά της Βρετανίας ειπώθηκε ότι η ομάδα “δράσης” στόχευε σε πνευματικά δικαιώματα και ευαίσθητο εμπορικά και βιομηχανικά δεδομένα. “Τα πλοκάμια αυτής της “κυβερνο-καμπάνιας” είναι αχανή”, σημείωσαν.
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, έκλεψαν δεδομένα από 10.000 άτομα του Αμερικανικού ναυτικού προσωπικού.
Οι Ζου Χούα και Ζανγκ Σιλόνγκ φέρονται ότι είναι μέλη μιας ομάδας γνωστής με την ονομασία APT 10, η οποία συνεργάζεται “με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας”, σύμφωνα πάντα με την Ουάσινγκτον. Από το 2006 μέχρι το 2018, η ομάδα αυτή εξαπέλυσε “παγκόσμια εκστρατεία” αποκτώντας πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να κλέβει εμπιστευτικές πληροφορίες και βιομηχανικά μυστικά από 45 εταιρείες σε 12 χώρες.
Στο στόχαστρο της ομάδας αυτής είχαν μπει εταιρείες από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων.
Πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ζου Χούα και Ζανγκ Σιλόνγκ εργάζονταν για την εταιρεία Huaying Haitai, σε συνεργασία με το κινεζικό υπουργείο.
“Πρόκειται απλούστατα για απάτη και κλοπή και αυτό έδωσε στην Κίνα ένα άδικο πλεονέκτημα εις βάρος των εταιρειών αυτών των χωρών που τηρούν τους διεθνείς κανόνες”, σχολίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν. Η Κίνα θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πολύ λεπτομερείς και συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος των δύο Κινέζων.