O CEO της Apple Τιμ Κουκ, ο επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ και ο Στιβ Σβάρτσμαν της Blackrock ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στη δεξίωση που δόθηκε στο Σαν Φρανσίσκο για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ.
Το δείπνο πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοήμερη σύνοδο κορυφής του Σι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν , την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».
Όπως σημειώνει το CNBC οι CEO που κατάφεραν να παραβρεθούν στο δείπνο είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης μιας χώρας που έκανε εμπόριο αξίας σχεδόν 760 δισ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.
Καλεσμένοι στο δείπνο ήταν επίσης ο CEO της Salesforce Marc Benioff, της Boeing Σταν Ντιλ, της FedEx Ραζ Σαμπραμανιαμ, της Visa Ράιν Μακλνέρνι, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates Ρέι Ντάλιο, ο πρόεδρος και CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, η πρόεδρος της Mastercard Μέριτ Τζάνοου και ο Λάρι Φινκ της BlackRock.
Η κυβέρνηση Biden εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Nicholas Burns και τον Κερτ Κάμπελ, κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Κίνα. Επίσης το παρών στο δείπνο έδωσε και ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNBC ο Τιμ Κούκ κάθισε δίπλα στον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao, ενώ ο Ίλον Μασκ πήγε μόνο στην δεξίωση των VIP αλλά δεν έμεινε για το δείπνο.
Σε δηλώσεις πριν από το γεύμα, ο Raimondo υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες για συνεργασια μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και της Κίνας.
«Όλοι εσείς εδώ σήμερα το απόγευμα συνεχίζετε να ενδιαφέρεστε έντονα να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά στην Κίνα και να βρείτε τρόπους για να προωθήσουμε τη διμερή μας οικονομική σχέση», είπε ο Raimondo. «Το ξέρω, γιατί οι μισοί από εσάς ήρθατε να με δείτε για να μου το πείτε αυτό».
Σι «Αντίπαλοι ή συνεργάτες»
Ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του στο δείπνο παρουσιάσε τη δική του οπτική για την σχέση μεταξύ της χώρας του και τις ΗΠΑ, που όπως σημειώνει το CNBC διαφέρει αρκετά απο όσα έχει κατά καιρούς ο Τζο Μπάιντεν.
«Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» ρώτησε ο Σι και συνέχισε λέγοντας «Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά σαν βασικό ανταγωνιστή, σαν την πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση και μια αυξανόμενη απειλή, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα».
Όλες αυτές ήταν εκφράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο Μπάιντεν στο παρελθόν για να περιγράψει την Κίνα.
Αντί για αντιπαλότητα, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα θέλει μια συνεργατική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχέση «win-win».
Πηγή economistas.gr