Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Διπλή Ανάπλαση: Πως αναλύονται τα 267 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του πρότζεκτ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (24/02) ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εκτός απ’ την παρουσίαση των διμερών και πολυμερών συμβάσεων των πλευρών που εμπλέκονται με το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», έδωσε στη δημοσιότητα πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία κι όσον αφορά τη συνολική χρηματοδότηση του έργου, αλλά κι απ’ το που θα αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα «κινηθούν» εφόσον φτάσει πλέον στην τελική ευθεία το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας φτάνει τα 267 εκατ. ευρώ.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., έχουν ήδη εγκριθεί 140 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τα έργα υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές. Από εκεί και πέρα, το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ο φάκελος έχει ήδη προεγκριθεί απ’ τα αρμόδια υπουργεία κι έχει «μπει» στον επόμενο προϋπολογισμό), ενώ οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα κατασκευαστούν με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες).

Από εκεί και πέρα, όπως έγινε γνωστό απ’ τη δημοτική αρχή, η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή (δημιουργία κτιρίου γραφείων, εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Softex, δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πρώην εργοστασίου Λιβάνη, εγκαταστάσεις κτιρίου ΑΕΠ Ελαιώνα, μετεγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ, εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Soulis) θα φτάσει σε μία δεκαετία το ποσό των 470 εκατ. ευρώ.

HTML tutorial

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αναλύει το πώς «μοιράζονται» αυτά τα 267 εκατ. ευρώ του πρότζεκτ:

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ»

ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: 140 εκατ. ευρώ
-Έργα πρασίνου: 56.260.000 ευρώ
-Υποδομές-Δίκτυα: 40.740.000 ευρώ
-Mετεγκατάσταση μεταφορικών εταιριών / Ανέγερση Γεωπονικού Πανεπιστημίου: 43.000.000 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
-Ποδοσφαιρικό γήπεδο: 115.000.000 ευρώ
ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ
-Ανέγερση εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: 12.000.000 ευρώ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων