Διπλή ελληνική αντεπίθεση, ερήμην της κυβέρνησης, εξαπολύθηκε σε δύο γερμανικά μέτωπα: στο σκάνδαλο Siemens και στο κατοχικό δάνειο. Πρόκειται για κινήσεις που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση και που εκ των πραγμάτων δημιουργούν δυναμικές έξω από την “πεπατημένη” της μέχρι τώρα διπλωματίας.
Πρώτον, οι εφέτες ανακριτές που ερευνούν για περισσότερα από τις μίζες της Siemens απέστειλαν στις γερμανικές δικαστικές αρχές κλήσεις προς απολογία για 13 υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού ομίλου που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο τότε πανίσχυρος επικεφαλής της εταιρείας, Χάινριχ Φον Πίρερ, στενός φίλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Από ελληνικής πλευράς κλήσεις από τους ανακριτές θα λάβουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης. Αν οι κληθέντες δεν εμφανιστούν ενώπιον των αρχών εντός δύο μηνών, τότε θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψής τους.
Στο μεταξύ, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εξακολουθεί να είναι διεθνώς στην επικαιρότητα. Το άρθρο της Daily Telegraph, με τίτλο ”Μεγάλες πολεμικές απαιτήσεις από την Ελλάδα κατά της Γερμανίας εκρήγνυνται σαν ωρολογιακή βόμβα”, φιγουράρει μάλιστα ανάμεσα στα δέκα πιο αναγνωσμένα κείμενα της εφημερίδας, με πάνω από 1.200 σχόλια αναγνωστών, τα περισσότερα επικριτικά για τους Γερμανούς.
Χθες, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ έφερε ένα καινούριο στοιχείο από την απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου αναφέρεται ρητά ότι «η Γερμανία πήρε από την Ελλάδα 13,5 εκατομμύρια χρυσές λίρες με τη δέσμευση ότι “θα τα επιστρέψει μετά το τέλος του πολέμου”. Το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ, ενώ στα 79 χρόνια που έχουν περάσει, οι τόκοι έχουν εκτοξεύσει την οφειλή στα 60-70 δισ. ευρώ».
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείει Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τουλάχιστον για το κατοχικό δάνειο, το οποίο έχει ισχυρή νομική βάση.