Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Διπλωματικές πηγές για Brexit: “Δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ώρες”

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τη μελλοντική εμπορική σχέση τους, διευκρίνισε μια πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση, αφού νωρίτερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί ότι επίκειται ή έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία.

“Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”, είπε η πηγή αυτή, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε ότι η εμπορική συμφωνία ενδέχεται να οριστικοποιηθεί εντός των επομένων ωρών. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Reuters εξέφρασαν αμφιβολίες, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμη βέβαιη μια τέτοια εξέλιξη. Ένας διπλωμάτης σχολίασε μάλιστα ότι μολονότι είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα ή αύριο Πέμπτη, μπορεί επίσης να συμβεί και μετά τα Χριστούγεννα.

Μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, στις 31 Ιανουαρίου, η Βρετανία διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο ήπια την έξοδό της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, στα τέλη του έτους. Μια συμφωνία θα διασφάλιζε ότι τα αγαθά που εμπορεύονται μεταξύ τους οι δύο πλευρές, συνολικής αξίας σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν θα επιβαρυνθούν με δασμούς και ποσοστώσεις.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης ανέφερε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα χρειαστεί να εγκρίνουν μια “προσωρινή” εφαρμογή της συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, επειδή δεν υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος για να την επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων