Έξαρση της τουρκικής ρητορικής παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να σχολιάζουν για όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να μπει σε μια διαδικασία έντασης, να ακολουθήσει τη ρητορική έντασης της τουρκικής πλευράς και να μπει στο «παιχνίδι» ανακοινώσεων και αλλεπάλληλων δηλώσεων. Αυτή, άλλωστε, είναι η πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας.
Οι τουρκικές θέσεις που ακούμε δεν είναι νέες. Εάν, εφ΄όσον και όταν υπάρξουν νέα τουρκικά ανυπόστατα επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης και της εθνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο, μόνο τότε θα υπάρξουν και αντίστοιχες απαντήσεις στους αρμόδιους οργανισμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η τελευταία επιστολή της Αθήνας προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι απόλυτα επαρκής και καταρρίπτει τα τουρκικά, έωλα επιχειρήματα.
Για τις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αυτό καταγράφεται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την Ελλάδα από το 1995 με το casus belli, είναι αυτή που διαθέτει στα παράλια της Μικράς Ασίας την στρατιά του Αιγαίου και έχει το μαύρο προηγούμενο της εισβολής στην Κύπρο το 1974.