Περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι μπορεί να επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων που είπαν στους υπηκόους τους να φύγουν. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, αλλά αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για το κόστος οποιασδήποτε εισβολής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο φίλο των εχθρών μας». Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να ξεκινήσει με βομβαρδισμούς από αέρος. Η Ρωσία χαρακτήρισε τέτοιους ισχυρισμούς ως «προκλητικές εικασίες».
Το μη απαραίτητο προσωπικό έχει διαταχθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και οι προξενικές υπηρεσίες θα ανασταλούν από την Κυριακή, αν και «μια μικρή προξενική παρουσία» θα παραμείνει στη δυτική πόλη Lviv «για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών». Ο Καναδάς μεταφέρει επίσης το προσωπικό της πρεσβείας του στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανέφεραν καναδικά μέσα ενημέρωσης. Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, Μελίντα Σίμονς, έγραψε στο Twitter ότι η ίδια και μια «βασική ομάδα» μένουν στο Κίεβο.
Η ίδια η Ρωσία κάνει επίσης αλλαγές, λέγοντας ότι θα «βελτιστοποιήσει τη στελέχωση» των διπλωματών της στην Ουκρανία, επικαλούμενη «πιθανές πράξεις πρόκλησης από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών». Οι ΗΠΑ απέσυραν επίσης περίπου 150 στρατιώτες που εκπαίδευαν Ουκρανούς στρατιώτες από τη χώρα. Και η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις προς την Ουκρανία, με ισχύ αμέσως, ανέφεραν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις είχαν κάποια σταθερά στοιχεία για επικείμενη εισβολή, δεν το είχε δει ακόμη. «Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για έναν βαθύ, ευρείας κλίμακας πόλεμο», είπε. «Κατανοούμε όλους τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει επιπλέον 100% αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία… παρακαλούμε μοιραστείτε τις μαζί μας.»
Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, έχουν πει στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ορισμένοι έχουν επίσης εκκενώσει το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους.
Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα “γρήγορο και σοβαρό κόστος για τη Ρωσία”, ανέφερε σημειώσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με την κλήση. «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία… είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια», ανέφερε. Το Κρεμλίνο περιέγραψε την κλήση ως εν μέσω «υστερίας κορύφωσης» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και είπε ότι ο Πούτιν είπε ξανά στον ομόλογό του ότι δεν είχαν φρονίσει για τις ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με την ασφάλεια. Αλλά και οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να συνομιλούν, ανέφερε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Πούτιν το Σάββατο, λέγοντάς του ότι «ένας ειλικρινής διάλογος δεν ήταν συμβατός με την κλιμάκωση», σύμφωνα με σημειώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική πρεσβεία.
Πηγή: BBC