Με διττό στόχο προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχοντας πετύχει ήδη τον έναν πριν καν ανοίξει τα χαρτιά του στους ομολόγους του κατά το δείπνο που ακολούθησε την πρώτη ημέρα της Συνόδου. Ο λόγος για την τουρκική προκλητικότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήδη από την προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, είχε δηλώσει τις προθέσεις του για την παρούσα Σύνοδο, ότι θα καλέσει του εταίρους μας να τοποθετηθούν και να λάβουν ξεκάθαρη θέση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας. Κάλεσμα που βρήκε άμεσα ευήκοα ώτα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των Ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο το διάστημα που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σειρά καταδικαστικών δηλώσεων κατά της Άγκυρας και της συμπεριφοράς της, όσο και κατά την τρέχουσα Σύνοδο με το κάλεσμα της Άγκυρας να σταματήσει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα χωρών μελών.
Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιων των Ευρωπαίων ομόλογων του
Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ενώ εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία να ακούσει τις διεθνείς παραινέσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της προκλητικής της ρητορικής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και παράλληλα, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους εταίρους μας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Tουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα”.
Ηχηρό το μήνυμα και από τους Ευρωπαίους ηγέτες προς την Άγκυρα. “Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακαλώντας προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας εξέπεμψε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τονίζοντας πως “Το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις…Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας”.
Επαναφορά του αιτήματος για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Κομβικό ζήτημα και ερώτημα και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής των 27 είναι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η αντιμετώπισή της. Μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συγκροτούν κοινό μέτωπο έναντι αυτής της κρίσης. Προσερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε και σε αυτό το ζήτημα προαναγγέλλοντας ότι θα επαναφέρει με τον Ιταλό ομόλογό του το κατεπείγον – όπως το χαρακτήρισε αίτημα για να δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. “Το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό και επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο με αντικείμενο την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης, πρότεινε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκάθαρα υπέρ της ιταλικής πρότασης τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν. Αντίθετα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε επιφυλάξεις, με τη δικαιολογία ότι έκτακτη Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο αν πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση.
Τα κράτη μέλη πάντως στο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, εμφανίζονται διχασμένα με τη Γερμανία και την Ολλανδία να απορρίπτουν γενικά μία τέτοιου είδους παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά. Το γεγονός επίσης ότι το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της παρούσας Συνόδου, χαμηλώνει τις προσδοκίες για λήψη αποφάσεων, παρ’ ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί και τους “27”. Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής πάντως, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, είχαν ζητήσει και πάλι πλαφόν στο φυσικό αέριο. Έκτοτε ωστόσο, Ισπανία και Πορτογαλία βάσει της λεγόμενης «ιβηρικής εξαίρεσης» μπόρεσαν να αποσυνδέσουν την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους 12 μήνες.
Πηγή: skai.gr