Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η κυβέρνηση του Προέδρου Trump σημείωσε ότι θα θέσει τις κυρώσεις και τη διπλωματία στο επίκεντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα.
Η υπόσχεση αυτή ήρθε στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης ενημέρωσης προς ολόκληρη τη Γερουσία στον Λευκό Οίκο. Οι γερουσιαστές είχαν προηγουμένως ζητήσει μια σαφή στρατηγική για να αντιμετωπιστεί αυτό που θεωρούν ως σημαντικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας μετά από τις επανειλημμένες πυραυλικές δοκιμές εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ.
Εντούτοις, παρά την έμφαση της αμερικανικής διοίκησης σε μια ειρηνική επίλυση, ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε σε ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου ότι το νέο σύστημα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην περιοχή θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Με κάθε δοκιμή, ο Kim Jong Un βρίσκεται πιο κοντά στον δηλωμένο στόχο του για ανάπτυξη ικανότητας προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος κατά των αμερικανικών πόλεων. Η υπεράσπιση της πατρίδας μας είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, γι ‘αυτό πρέπει να εμπεδώσουμε ότι οι πυρηνικές απειλές του Kim Jong Un είναι αληθινές».
Υποστήριξε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, λέγοντας ότι «θέλουμε να φέρουμε τον Kim Jong Un στα συγκαλά του, όχι στα γόνατά του».
Μετά την ενημέρωση της Γερουσίας, οι αξιωματούχοι στη Σεούλ χαιρέτισαν την προσέγγιση των ΗΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε:
«Πρόκειται για την ισχυρότερη αμερικανική κίνηση στη βάση του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας. Η κυβέρνησή μας συνεχίζει τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας, με βάση την κοινή συνείδηση του επείγοντος και της σοβαρότητας αυτού του ζητήματος».
Το πυραυλικό σύστημα το οποίο έχει παρατάξει η Ουάσινγκτον, το Terminal High-Altitude Area Defence system (THAAD), είναι ικανό να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας στην τερματική φάση της πτήσης τους, χρησιμοποιώντας κινητική ενέργεια για να καταστρέφει την εισερχόμενη κεφαλή. Το σύστημα έχει μέγιστο βεληνεκές 200 χιλιομέτρων και μπορεί να φτάσει σε υψόμετρο 150 χιλιομέτρων.
Το THAAD, ωστόσο, αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στη Νότια Κορέα, όπου οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι καθιστά τη χώρα τους σε μεγάλο βαθμό στόχο.
Παρά το ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι συνεργασίας, η Κίνα, ο μεγαλύτερος σύμμαχός της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική οδό για την επίλυση της κρίσης. Παρά ταύτα, η αντίθεση της στην ανάπτυξη του THAAD είναι γνωστή.
Πηγές: Reuters, Euronews