Τους μακροχρόνιους δεσμούς της Ελλάδας με την Πολωνία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πολωνό πρόεδρο, Άντρζεϊ Ντούντα.
«Είναι για μας σημαντική ευκαιρία η επίσκεψή σας, για να αναδείξουμε τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας που έχουν οι δυο λαοί. Άλλωστε αυτό το μαρτυρά και το γεγονός ότι σε δυο χρόνια γιορτάζουμε τα 100 έτη επισήμων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας-Πολωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αν και βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εντούτοις ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, έχουμε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου -θα ήταν κατά την άποψη μου -ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές». Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Πολωνού προέδρου αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Εγκάρδια χαρακτήρισε την υποδοχή του από τον πρωθυπουργό, ο Άντρζεϊ Ντούντα και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη δυνατότητα που του έδωσε να συναντηθεί και να συνομιλήσει μαζί του. «Σε διάστημα 17 ετών δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα επίσκεψη Πολωνού προέδρου, οπότε με τη σειρά μου θεωρώ την επίσκεψη μου ορόσημο, που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία των δυο χωρών» είπε ο κ. Ντούντα.
Ο Πολωνός πρόεδρος επεσήμανε πως στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι δυο χώρες στήριξαν εμπράκτως η μια την άλλη, ενώ επίσης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι αγαπητή χώρα στους Πολωνούς πολίτες. «Εάν δεν ίσχυαν αυτά, δεν θα ήμασταν περήφανοι για το ένα εκατομμύριο επισκεπτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούντα.
Ακόμη, τόνισε, ότι «υπάρχουν πεδία που μπορούμε να αποκτήσουμε μια δυναμική στη σχέση μας» και αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. «Θα συναντηθώ με ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές και ευελπιστώ η συνεργασία μας, τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον ναυπηγικό τομέα, να αναπτυχθεί», υπογράμμισε ο Άντρζεϊ Ντούντα.