Σοβαρός προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον τρόπο που θα χειριστεί η κυβερνητική πλειοψηφία την υπόθεση Novartis.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεδρίασε την Πέμπτη το πολιτικό συμβούλιο, του κόμματος, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο προτείνεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το κομβικό ερώτημα εάν θα προκριθεί ή όχι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και ποιά ακριβώς θα είναι η αποστολή της. Κι αυτό καθώς, υπάρχει η ισχυρή νομική άποψη σύμφωνα με την οποία τα αδικήματα (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) που περιγράφονται στον φάκελο που διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο έχουν παραγραφεί.
Πηγές του κυβερνώντος κόμματος επισήμαιναν ότι συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα, ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Πάντως, όπως φαίνεται στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί η νομική φόρμουλα προκειμένου να επιστραφεί ο φάκελος στην τακτική Δικαιοσύνη. Να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος και να επικεντρωθεί στην αναζήτηση στοιχείων για φυσικά πρόσωπα –πολιτικούς ή μη σε σχέση με αδικήματα που δεν παραγράφονται με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Αυτό που τονίζεται είναι το γεγονός ότι εφόσον ασχοληθεί σε βάθος η Βουλή με το θέμα υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξει σε φιάσκο καθώς θα βρεθεί μπροστά σε δύο βασικά προβλήματα: Στην παραγραφή και στον χειρισμό των τριών προστατευμένων μαρτύρων που αποτελούν και τους βασικούς κατηγόρους για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.
Δεν αποκλείεται πάντως η Βουλή να κληθεί να εξετάσει και να αποφασίσει με διαδικασίες εξπρές, αν η υπόθεση έχει παραγραφεί πριν επιστρέψει τη δικογραφία στους φυσικούς δικαστές προκειμένου να συνεχίσουν.
Φυσικά, τότε, αναγνωρίζουν στην κυβερνητική πλειοψηφία αδυνατίζει -έως ότου καταλήξει η έρευνα- το μήνυμα που έχει εκπεμφθεί ως σήμερα σε σχέση με την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και τις κατηγορίες για χρηματισμό που διατυπώνονται σε βάρος τους.