Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία μελέτη που απεικονίζει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την χρονιά 2016-2017 σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη τις οποίες και έχει υποβαθμίσει, διότι έχει παρατηρηθεί απότομη επιβράδυνση του κινεζικού εμπορίου, αλλά και λόγω των χαμηλών τιμών πρώτων υλών που πλήττουν την Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες αγορές.
Αναλυτικότερα, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017, λιγότερο κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας και για τα δύο χρόνια σε σχέση με τις περασμένες εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Οι αρμόδιοι για την άσκηση των πολιτικών πρέπει να εξετάσουν τρόπους για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ζήτησης, σημειώνει το ΔΝΤ.
Στην Ευρώπη, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2016 στο 1,7% από 1,6%, ενώ εκτιμά ότι και το 2017 θα διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός.
Το Ταμείο διατήρησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 6,3% της Κίνας φέτος και 6% το επόμενο έτος, που είναι όμως σημαντικά μειωμένος από το 6,9% το 2015 και 7,3% το 2014. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μία πιο απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας παραμένει ένας κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη και οι ασθενέστερες του αναμενόμενου εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας επιβαρύνουν πολύ τις άλλες αναδυόμενες αγορές και τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες. «Δεν βλέπουμε μία μεγάλη μεταβολή στα βασικά δεδομένα της Κίνας σε σχέση με αυτά που βλέπαμε πριν από έξι μήνες, αλλά οι αγορές τρομάζουν πολύ από μικρά γεγονότα που δυσκολεύονται να εξηγήσουν», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ.
Η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αν οδηγήσει σε μεγάλη αποστροφή κινδύνου και υποτιμήσεις νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Οι άλλοι κίνδυνοι, όπως σημειώνει, περιλαμβάνουν μία περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου και μία κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι προοπτικές επιτάχυνσης της ανάπτυξης υποχωρούν, καθώς η ισχύς του δολαρίου επηρεάζει τον μεταποιητικό τομέα και οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου περικόπτουν τις ενεργειακές επενδύσεις. Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,6% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερος και για τα δύο χρόνια σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου.
Η Βραζιλία θα παραμείνει σε ύφεση το 2016, με την παραγωγή της να προβλέπεται να μειωθεί κατά 3,5%, μία επιδείνωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου, ενώ δεν προβλέπεται να σημειώσει ουσιαστική ανάπτυξη το 2017, καθώς η οικονομία της δυσκολεύεται με τη χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα. Ο Όμπστφελντ σημείωσε ότι το Ταμείο ενθαρρύνει τη διατήρηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία έρχονται σε μία περίοδο που οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αναστατωθεί από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Εν κατακλείδι, από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται πως όλες οι οικονομίες βγαίνουν ζημιωμένες ιδιαίτερα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη της Κίνας που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα Χρηματιστήρια και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.