Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

ΔΝΤ: Παρά την έκρηξη δανεισμού και χρέους παγκοσμίως η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος έως το 2022

Μπορεί φέτος η Ελλάδα να βιώνει ύφεση μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά πριν ή μετά τα Μνημόνια, το ΔΝΤ θεωρεί όμως ότι μετά το αρχικό «σοκ» του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα σταματήσουν να ρίχνουν λεφτά και να δανείζονται, την ώρα που σχεδόν όλες οι άλλες θα συνεχίζουν να χρεώνονται και να ξοδεύουν για να κάνουν «τσιμεντοενέσεις» στις οικονομίες τους.

Τα στοιχεία για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς που καταγράφονται στην παγκόσμια Έκθεση Fiscal Monitor, φαντάζουν σαν «διαφήμιση» για τα δημοσιονομικά της χώρας προς τους ξένους ομολογιούχους. Αν δεν αλλάξει κάτι όμως, στην ειδική έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας, η εικόνα αυτή δεν συνάδει με την πιο διασταλτική και «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική που αποκαλύπτει για το 2021 τουλάχιστον το Προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή πριν μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών.

Παρά την βαθιά ύφεση 9,5% για το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να …ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό το 2022! Κατατάσσει έτσι την χώρα μας στις ελάχιστες που θα επιδιώξουν ή θα καταφέρουν να εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων