Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε περί τέλους δανειακής σύμβασης, αλλά κανείς δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να παραμείνει, αρκεί να πιστεύει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αναφέρουν πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”. Παράλληλα, για σχέδιο «διαζυγίου» με το ΔΝΤ, και κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τα 16 δισ. ευρώ του Ταμείου, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το “Βήμα της Κυριακής”.
Όπως αναφέρει το capital.gr, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι «είναι πολύ νωρίς» για να ληφθεί τελική απόφαση αναφορικά με το «τέλος» της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η χώρα μας έχει τις δυνατότητες και την οικονομική αντοχή να αρνηθεί τα δανεικά του Ταμείου, αναφέρει ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής. Όμως, το σημαντικό είναι -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι δεν θεωρούν πως είναι «περίεργες» οι θέσεις που έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σύμφωνα με τις οποίες -και με αφορμή το τέλος της δανειακής σύμβασης των Ευρωπαίων με την Ελλάδα- η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ενημερώσει το ΔΝΤ ότι δεν χρειάζεται επιπλέον δάνεια στο πλαίσιο της δικής τους δανειακή σύμβασης με τη χώρα μας.
«Δεν υποχρεώνει κανένας την Ελλάδα», τόνισε στο «Έθνος» σοβαρή πηγή της Ουάσιγκτον, «να λάβει τα χρήματα του Ταμείου εάν οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές».
Στο Βήμα της Κυριακής αναφέρεται ότι διαζύγιο κοινή συναινέσει από το ΔΝΤ με την σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων, αναζητά η Αθήνα και το κρίσιμο είναι το πώς θα καλυφθεί το “κενό”, που θα αφήσει η διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο, σε συνδυασμό με το όποιο χρηματοδοτικό “κενό” υπάρχει στην επόμενη διετία. Προς τον σκοπό αυτό -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- κεντρική επιλογή είναι η πιο επιθετική προσφυγή στις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων.
Όπως ανάφερε πρόσφατα το Capital.gr, τον τελευταίο καιρό, εξελίσσεται ένα εγχείρημα που έχει να κάνει με το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 και τα υπόλοιπα του δανείου του ΔΝΤ. Ο συνολικός λογαριασμός είναι περί τα 22 δισ. ευρω. Και η σιωπηρή επιδίωξη είναι να βρεθούν τα χρήματα αυτά χωρίς τρίτο δάνειο από το ESM και με το ΔΝΤ να…απαλλάσσεται της υποχρέωσης εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων μέχρι την άνοιξη του 2016. Με άλλα λόγια μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε στο πολιτικό σκηνικό να ονομασθεί «εξοστρακισμός» του ΔΝΤ και του μνημονίου. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν δύο προϋποθέσεις, να κλείσει η τελευταία σκληρή αξιολόγηση χωρίς σοβαρές εκκρεμότητες και αστερίσκους. Και να αρχίσει στα τέλη Οκτώβρη η συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση αυξάνει τις δεσμεύσεις της. Η πέμπτη διαπραγμάτευση ξεκινά σε λίγες ημέρες αλλά νέες δεσμεύσεις καταγράφονται στην «Έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας για τα ορόσημα εκταμίευσης της τελευταίας δόσης 1 δισ. ευρώ της τέταρτης αξιολόγησης (Αύγουστος 2014) που αποκάλυψε το Capital.gr.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ευρω-ομάδα, ενέκρινε μεν το 1 δισ. ευρώ αλλά με «αστερίσκους» στα ορόσημα που μεταφέρονται για… τώρα ως κυβερνητικές δεσμεύσεις. Περιλαμβάνουν παρέμβαση στους φόρους υπέρ τρίτων (με αναφορά στο αγγελιόσημο), νέα συγχώνευση ταμείων, απλοποίηση ΦΠΑ, νόμο για τα κόμματα και παράθυρο για νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ…