Η γαλλική πρόταση
Όπως έχουν αναφέρει πηγές, η γαλλική πρόταση για την ελληνική υπόθεση συνδέει άμεσα την εξυπηρέτηση του χρέους με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης, έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία, ώστε να αποτελέσει βάση για την επιδιωκόμενη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA). Παρόλα αυτά, η πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν θεωρείται από πολλούς ως υπέρμετρα φιλόδοξη και αρκετά πολύπλοκη.
Η άρνηση ΔΝΤ και Γερμανίας
Ενώ η πρόταση έχει αποσπάσει καλές κριτικές από κάποιες χώρες και έχει κερδίσει συμμάχους, στο ΔΝΤ δε φαίνεται να αρέσει και η αλήθεια είναι πως ούτε η Γερμανία «ενθουσιάζεται», σύμφωνα με όσα έχουν υποθεί.
Απόρριψη λόγω «ηθικών κινδύνων»
Ο λόγος που Γερμανία και ΔΝΤ αντιτίθενται στη γαλλική πρόταση είναι απλός. Σύμφωνα με τη λογική τους, οποιαδήποτε πρόταση συνδέει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων μιας χώρας με το το ΑΕΠ της, θέτει σε «ηθικό κίνδυνο» την υπόθεση, διότι, σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα δε θα είχε κανέναν λόγο να πιεστεί για να ξεπληρώσει τα χρέη της, θέτοντας, με αυτόν τον τρόπο, το κακό παράδειγμα και στις υπόλοιπες χώρες.
Τι αναζητούν οι Ευρωπαίοι;
Οι υπεύθυνοι από τη μεριά της Ευρώπης ζητούν ένα κείμενο, το οποίο θα είναι τεχνικά καλύτερο από εκείνα που απορρίφθηκαν στις 22 του προηγούμενου μήνα. Όμως, το κύριο ζητούμενο είναι να αποτυπωθεί ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θεωρούν πως η ελληνική υπόθεση έχει μπει σε καλό δρόμο. Πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει στις συζητήσεις για το χρέος, έχουν αναφέρει ότι «μας ενδιαφέρει να μη γραφεί ούτε από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Το δίλημμα της ΕΚΤ
Το ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί μία σύνθετη παράμετρο σε ένα ήδη αρκετά περίπλοκο ζήτημα. Μετά από την κίνηση του Ταμείου να μη συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σκέλος της συμφωνίας, αλλά ουσιαστικά να επιβλέπει στην αρχή, η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να ταχθεί κόντρα στο Ταμείο αξιολογώντας το χρέος ως βιώσιμο τώρα ή κόντρα στους Ευρωπαίους και να συνταχθεί με το ΔΝΤ.
Αποφάσεις…από φθινόπωρο
Πληροφορίες μιλούν για απόφαση του Μάριο Ντράγκι να μεταθέτει τις αποφάσεις για το φθινόπωρο με μία διατύπωση που θα περνά ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. «Οι αγορές δεν θα ακούσουν «όχι» και αυτό είναι σημαντικό», σημειώνουν πηγές.
Αργότερα οι λύσεις για το χρέος
Πολλοί αναρωτούνται πως θα διαχειριστεί την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται, καθώς αυτό θα σημαίνει πως οποιαδήποτε οριστική λύση για το ελληνικό χρέος και μια εγγυημένη επιστροφή, όχι απλώς μια έξοδος, στις αγορές θα αναβληθούν μέχρι νεωτέρας.