Γράφει ο Ceteris Paribus
Νέο “χτύπημα” δέχτηκε χθες η κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί να ανεβάσει στη Βουλή το έργο “Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο”. ‘Υστερα από την πρόσφατη ψυχρολουσία των δηλώσεων Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει τίτλους ABS των ελληνικών τραπεζών αν η χώρα δεν συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης, ήρθε χθες η σειρά της κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου σατην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη την εγγύηση των πιστωτών της: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά αν θέλει να διατηρήσει το θετικό οικονομικό περιβάλλον, καλό θα ήταν να έχει προληπτική στήριξη (precautionary support)».
Στην πραγματικότητα, η κ. Λαγκάρντ είπε ακριβώς τα ίδια με τον κ. Ντράγκι: ότι για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, θέλει την ευρωπαϊκή μνημονιακή στήριξη. Προσέθεσε όμως και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: ότι δεν θα πρέπει να υποκατασταθεί η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από το Ταμείο, όσον αφορά το υπόλοιπο του δανείου του για το 2015-2016, από εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Εν ολίγοις, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να συνεχίσει αν η Ελλάδα δεν συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης! Ύστερα από αυτή την κατηγορηματική δήλωση, τα πράγματα για το κυβερνητικό σχέδιο “απεμπλοκής από τα μνημόνια” γίνονται πολύ δύσκολα. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται τη χρηματοδοτική στήριξη από το ΔΝΤ ή την Ευρωζώνη, αλλά οι προειδοπποιήσεις Ντράγκι και Λαγκάρντ δεν μπορούν να αγνοηθούν…
Έχοντας προδιαγραφεί αυτό το “μέλλον”, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα το Νοέμβριο: πώς θα πάει σε εκλογές στις αρχές του χρόνου αν πίσω της έχει μια υποταγή στις θελήσεις της τρόικας για διαρθρωτικές αλλαγές και νέα μέτρα και μπροστά της ένα νέο μνημόνιο; Μπορεί βέβαια να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, για να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται τη χρηματοδοτική συνδρομή των δανειστών. Όμως, καθώς οι αγορές είναι “υπερειαίσθητες” και χωρίς την “εγγύηση” του Ντράγκι και του ΔΝΤ, κινδυνεύει η απόπειρα εξόδου να γίνει το “Βατερλό” της…
Η κυβέρνηση μοιάζει να είναι θύμα των νόμων του Μέρφι: όλες οι νέες ειδήσεις είναι αρνητικές γι’ αυτήν! Θα αντέξει περιμένοντας καλύτερες μέρες; Θα επιχειρήσει κάποιου είδους “ηρωική έξοδο”; Ο χρόνος θα δείξει…