Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δοκιμασία της Μει στο «Λόγο του Θρόνου» ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας της Τερέζα Μέι αναμένεται εντός της ημέρας, με δύο ημέρες καθυστέρηση, στο βρετανικό κοινοβούλιο με ηπιότερους τόνους σε ό,τι αφορά το Brexit καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ κηρύσσει με τον «Λόγο του Θρόνου» την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Τον “Λόγο του Θρόνου” συντάσσουν υπουργοί και διαβάζει η βασίλισσα. Περιγράφει το πρόγραμμα που η κυβέρνηση της Μέι σκοπεύει να ακολουθήσει την επόμενη διετία, αντί για τον επόμενο ένα χρόνο, ένα πρόγραμμα στο οποίο θα κυριαρχεί το ζήτημα του ‘διαζυγίου’ της χώρας από την ΕΕ αλλά και ποικίλλα άλλα θέματα όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και οι ασφάλειες αυτοκινήτων.
Η εκδήλωση που κατά παράδοση χαρακτηρίζεται από λαμπρότητα αποτελεί σήμερα μια κρίσιμη δοκιμασία για την ικανότητα της Μέι να κυβερνήσει τη χώρα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες και με μια πολιτική ρευστότητα άνευ προηγουμένου καθώς η πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που της στέρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν τον λόγο σε μια ψηφοφορία την επόμενη Πέμπτη με ντε φάκτο ψήφο εμπιστοσύνης. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι σπάνιο φαινόμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας όπου η φύση του εκλογικού συστήματος συνήθως παράγει κυβερνώσα πλειοψηφία.
Η εικόνα της Μέι ως πρωθυπουργού έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit. Τέσσερις ένοπλες επιθέσεις έχουν θέσει εν αμφιβόλω τον έλεγχο που ασκεί η πρωθυπουργός επί της εθνικής ασφάλειας, ενώ ο θάνατος τουλάχιστον 79 ανθρώπων από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών του δυτικού Λονδίνου έχει προκαλέσει την λαϊκή οργή απέναντι στην κυβέρνηση.
“Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζα, αλλά η κυβέρνηση αυτή θα ανταποκριθεί με ταπεινοφροσύνη και αποφασιστικότητα στο μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα”, δήλωσε η Μέι ενόψει της ομιλίας.
“Πρώτα πρέπει να κάνουμε σωστά το Brexit. Αυτό σημαίνει να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου χρόνου και με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη μέγιστη λαϊκή στήριξη”.
Στον “Λόγο του Θρόνου” η Μέι αναμένεται να εκθέσει μια σειρά νέων νόμων που απαιτούνται για την εφαρμογή του Brexit, τα σχέδια ενίσχυσης των εξουσιών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τα νομοσχέδια που έχουν σχεδιαστεί για τις μεταρρυθμίσεις στις υποδομές και την οικονομία της χώρας στην μετά Brexit εποχή.
Μετά τις έντονες πιέσεις, ύστερα από τις εκλογές, που δέχτηκε η Μέι για να ρίξει τους τόνους ως προς τα σχέδιά της για την έξοδο από την ΕΕ, η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ευρείες διαβουλεύσεις.
“Παρότι αυτή θα είναι μια κυβέρνηση που συμβουλεύεται και ακούει, είμαστε ξεκάθαροι ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος το Brexit σε συνεργασία με το κοινοβούλιο, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλους παράγοντες για να διασφαλίσουμε μια ομαλή και μεθοδική έξοδο”, είπε η Μέι.
Τα σχέδιά της χρειάζονται τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να προσφέρει τις δέκα έδρες του σε αντάλλαγμα με μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την επαρχία, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της και διαβεβαιώσεις ότι το Brexit δεν θα την αποκόψει από την γειτονική Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση του Λονδίνου, η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να αργήσει να ολοκληρωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει συναντήσει εμπόδια.

ΗΜΕΡΑ ΟΡΓΗΣ

Το πόσο βαριά έχει πληγεί το κύρος της Μέι είναι ήδη φανερό εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Έξω από τις πύλες των Ανακτόρων του Γουεστμίνστερ, διαδηλωτές θα ενώσουν τη φωνή τους τη σημερινή “Ημέρα Οργής” –όπως την ονόμασαν–για να διαμαρτυρηθούν για την φονική πυρκαγιά στον πύργο κατοικιών που βρίσκεται σε ένα από τα πλουσιότερα δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου.
“Ας κάνουμε την 21η Ιουνίου, την ημέρα του Λόγου του Θρόνου, ΗΜΕΡΑ ΟΡΓΗΣ, μια ημέρα που θα ‘βάλουμε λουκέτο’ στο Λονδίνο, μια διακήρυξη ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση”, ανέφεραν σε ανακοίνωση που ανέβασαν στο Facebook οι διοργανωτές του Κινήματος για Δικαιοσύνη Με Όποιο Μέσο Απαιτείται. Εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν.
Μέσα στο κτίριο, η βασίλισσα θα αναγνώσει μια νομοθετική ατζέντα που δεν θα περιλαμβάνει κάποιες από τις ναυαρχίδες της πολιτικής της Μέι, κυρίως την πρόταση να πληρώνουν οι ηλικιωμένοι περισσότερα για την κοινωνική τους ασφάλιση, κάτι το οποίο κατηγορήθηκε ότι απομάκρυνε βασικούς ψηφοφόρους των Τόρις.
Αντ΄αυτού, το πρόγραμμα της Μέι θα περιορίζεται σε τεχνικά ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση του Brexit. Επιπλέον, η πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να αποκτήσουν περισσότερες εξουσίες οι υπηρεσίες παρακολούθησης για να ερευνούν και να αποτρέπουν τρομοκρατικά πλήγματα, μία δέσμευση της πρωθυπουργού έπειτα από τις πρόσφατες ισλαμιστικές επιθέσεις σε Λονδίνο και Μάντσεστερ.
Αυτά τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν και την επανειλημμένη υπόσχεση της Μέι να είναι περισσότερο υπόλογες οι ιντερνετικές εταιρείες για την εξάπλωση εξτρεμιστικού υλικού στο Διαδίκτυο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων