Την εκτίμησή του πως μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού δε θα πρέπει να ξανακάνει κανείς χειραψία καθώς και την αυξημένη επαγρύπνηση των ανθρώπων στο κομμάτι της υγιεινής επεσήμανε ο δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) και κορυφαίος εμπειρογνώμων μολυσματικών ασθενειών του Λευκού Οίκου.
Μάλιστα, έθεσε ως παράδειγμα ότι ακόμη και συνήθειες όπως μια χειραψία θα πρέπει πιθανότατα να αποτελέσουν παρελθόν από τη νοοτροπία μας Η πανδημία θα αλλάξει σχεδόν σίγουρα τον τρόπο που ζούμε», δήλωσε ο Φαούτσι, μιλώντας στο podcast της Wall Street Journal την Τρίτη.
«Δε νομίζω πως θα μπορέσουμε να κάνουμε χειραψία ποτέ ξανά, για να είμαι ειλικρινής» είπε και πρόσθεσε:
«Όχι μόνο θα ήταν καλό για την πρόληψη του κορωνοϊου αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τις περιπτώσεις της γρίπης δραματικά».
Τέλος, ο Φάουτσι προέβλεψε πως τα πράγματα δεν θα είναι απλά όπως ήταν πριν, από την άποψη της δημόσιας υγείας.
«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα ενεργήσουν αμέσως απρόσεκτα και θα διακινδυνεύσουν μελλοντικές λοιμώξεις μόλις μπορέσουν να βγουν από την καραντίνα, να κοινωνικοποιηθούν και να σμίξουν με τους δικούς τους ανθρώπους ξανά. Αντ ‘αυτού, πιστεύω ότι η κοινωνία θα είναι πιο ακόμα πιο προσεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για οτιδήποτε ενδεχομένως μας απειλήσει μελλοντικά.
»Δε νομίζω ότι θα επιστρέψουμε ποτέ στην άγνοια στην οποία ήμασταν αναφορικά με τη μεταδοτικότητα των λοιμώξεων. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα είναι προσεκτικοί πλέον με όλα».