Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Δραγασάκης σε πυρετώδεις συσκέψεις με επικεφαλής τραπεζών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα, ο κ Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται σε συναντήσεις σήμερα το μεσημέρι με τους επικεφαλείς των τραπεζών.

Το θέμα είναι ένα και αφορά τις δυνατότητες ρευστότητας που θα έχουν στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες. Η κατάσταση αν και όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, απαιτεί άμεση πολιτική εποπτεία, αφού η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή καλύπτεται από τον ELA.

Σημειώνεται εδώ πως το πιο σοβαρό πρόβλημα με τον ELA, είναι ότι λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία μπορεί να τον παύσει οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς κάποια άλλη συνεννόηση ή διαβούλευση. Τυπικά είναι έτσι τουλάχιστον, αφού στην περίπτωσή μας αυτό θα σήμαινε την απουσία χρηματοδότησης και μετά από λίγο τη χρεοκοπία, οπότε θα ήταν μια απόφαση που δεν θα λαμβανόταν ελαφρά τη καρδία.

Όμως αυτό που καίει την κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ελεύθερου τύπου, είναι η δυνατότητα να περιέλθει χρήμα προς το δημόσιο από τις τράπεζες μέσα από την αγορά εντόκων γραμματίων από αυτά που πρόκειται να εκδοθούν. Εδώ βέβαια γνωρίζουμε ότι προσκρούουν στην ΕΚΤ η οποία αρνείται να εγκρίνει την έκδοση 4,5 δις επιπλέον γραμματίων που θέλει η κυβέρνηση.

Αυτά τα δύο είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των τραπεζών στων οποίων της συνάντηση θα είναι και ο κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος μάλλον σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα είναι αυριανός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων